Форум бременност и детско здраве: Д-р Владимир Чучумишев за проследяването на бременността след инвитро

Автор: Puls.bg
 
Изпращане

От ембриотрансфера до родилната зала при деца, родени благодарение на асистирана репродукция д-р Владимир Чучумишев от МЦ “Д-р Калчев” изясни разликите в проследяването на и рисковете за бременността в сравнение с естествено настъпила бременност. Това стана на Форум бременност и детско здраве, който бе организиран от Puls.bg за тринадесети път в присъствена форма. Като основен фактор за наличие или не на рискове през бременността той изведе възрастта на бъдещата майка пред начина на зачеване.

 

Д-р Чучумишев подчерта важността на планирането на бременността и подготовката на организма на жената за нея. За тези два компонента са от значение здравословният начин на живот и храненето, както и вземането на профилактични мерки, подпомагащи нормалното протичане на бременността. 


Нужна е както регулярна оценка на здравословното състояние на майката, така и следене на растежа и развитието на плода. 


По време на бременността е важно активно да се търсят рисковите фактори и при необходимост да се изгражда стратегия за тяхното отстраняване или ограничаване на негативното им въздействие, подчерта д-р Чучумишев. 


Той даде компетентен отговор на основателните и неоснователните притеснения на бременната жена. 


Специалистът изтъкна рисковите фактори отстрана организма на майката, на самата бременност и отстрана на плода. 


Описана бе и първата визита при акушер-гинеколога, както и всеки следващ преглед през всяка гестационна седмица от бременността. 

 

Според специалиста промотирането на здравословен начин на живот и хранене, окуражаването на достъпа до разбираема квалифицирана медицинска помощ, както и поддържането на безопасни сексуални практики, с цел намаляването на усложненията, възникващи от предавани по полов път болести, са ключови методи за справяне с усложнените бременности.

 

Относно асистираната репродукция д-р Чучумишев препоръча на първо място прецизиране на нуждата от използването ѝ. 

 

Съществуват различни варианти като неинвазивни методи за асистирана репродукция, индукция на овулацията, вътрематочна инсеминация или единичен ембриотрансфер, обясни д-р Чучумишев.


Изпращане

Още от Актуално
Перкутанна балонна валвулопластика при лечение на митрална стеноза

Митралната стеноза може да бъде ревматична или дегенеративна

Светила в ставното ендопротезиране обучават български ортопеди на 30 и 31 март

Демонстрации ще имат трима от най-големите имена в областта

Образувания в устната кухина с бял цвят - видове и прояви

Разграничаване на различните състояния понякога е трудно.