Повече контактни дерматити вследствие на COVID

Автор: Puls.bg
Препоръчан материал от партньор на Puls.bg
 
Изпращане

Мерките, които наложи COVID пандемията, освен със своите редица преимущества, се оказват предпоставка за проявата на контактен дерматит, изразяващ се най-общо в раздразнение и възпаление на кожата. Значение има честото приложение на дезинфектанти, както и продължителното носене на маски.

 

За допълнителните рискове, както и за възможността за лечение на острите и хронични форми на контактен дерматит, разговаряме с д-р Валерия Матеева, специалист по кожни и венерически болести с над 10-годишен стаж. Тя е специализирала във Франция, Германия, Швейцария, Хърватска. Университетски преподавател е по дерматология и специалист в областта на дерматохистопатологията.


Във Франция контактните дерматити представляват 20% до 35% от професионалните кожни заболявания, а в 8 от 10 случая те засягат кожата на ръцете.


Контактните дерматити могат да имат както иритативен, така и алергичен характер. В приблизително 20% от случаите се регистрират дерматити, следствие на алергия, дължаща се на имунологична свръхчувствителност.1


Докато процентът на алергични контактни дерматити при деца варира от 13,3% до 24,5%, при възрастни над 65-годишна възраст данните достигат 33% до 64%. Като причина се посочва нарушената бариерна функция на кожата. Реакцията се разпространява и извън зоната на контакт с алергена, като характерни са изразеният сърбеж, който не е пропорционален на количеството на дразнителя.2


Иритативните контактни дерматити са следствие на неимунологична възпалителна реакция. Значение за проявите могат да имат различни фактори, най-честите от които са:

  • Механичен - например често и продължително триене. Носенето на маска през целия ден или дори за няколко часа може да доведе до чувствителност, сухота и някои несъвършенства;
  • Климатичен – причина за дехидратация и формиране на микролезии по кожата на ръцете и лицето, които най-често са изложени на атмосферни влияния като студ, топлина и вятър;
  • Химичен – форми на дерматит, дължащ се на еднократно или повтаряемо прилагане на химикал/и върху една и съща област на кожата. Пример са алкални сапуни, почистващи продукти, неподходяща козметика;
  • Биологични – контакт с растения, биологични течности (слюнка, урина, изпражнения);
  • Инфекции – паразити, гъбички и бактерии;
  • Както и не на последно място т. нар. мултифакторен характер на контактния дерматит при използване на неподходящ козметичен продукт и наслагване на бактериална инфекция, например.

Обективните симптоми при остри форми на контактен дерматит се изразяват в зачервяване, оток и лющене на кожата, както и сухота. Докато при хроничните форми се наблюдава лихенификация (задебеляване на кожата и промяна на кожния релеф), хиперкератоза и атрофия (изтъняване на кожата) с десквамация (люспи, образуване на сквами - корички).


Субективните усещания се изразяват в парене, сърбеж, опъване и болка, които могат да бъдат изразени с различна интензивност.
 

Природата в помощ на раздразнената кожа 

Разработени за сухи раздразнения на кожата и подходящи за цялото семейство, продуктите от серията Dermalibour+ на френските Дерматологични лаборатории A-DERMA осигуряват ефикасна, натурална и безопасна хигиена и грижа. 


Формулите с максимум натуралност и съдържащи мед, цинк и екстракт от Кълнове от Овес Rhealba®, успокояват, възстановяват* и защитават уязвимата кожа.

 

  • Хигиена с Dermalibour+ CICA Пенещ се гел – благодарение на нежната измивна база е подходящ за измиване на ръцете (не изсушава), за скалпа (не дразни очите) и за външната интимна зона. 
  • Бързо възстановяване на кожата още от 24-я час** с Dermalibour+ CICA Възстановяващ* крем, при това с формула със 100% съставки с натурален произход. Отличната толерантност го прави подходящ и за приложение на новородени, кърмачки и за уязвимата зона на клепачите.

 

 

 

  • За предварителна защита на кожата се препоръчва приложението на Dermalibour+ BARRIER Изолиращ крем, който прави ефект „втора кожа“, устойчив до 5 измивания, практичен за домашно и професионално приложение.

 

  • И най-новото попълнение в серията - Dermalibour+ CICA Възстановяващ* балсам за напукани и нацепени устни. Попива бързо, без да оставя видими следи. За кърмачета, деца и възрастни. 

 

 

 

Продуктите от серията Dermalibour+ може да намерите на място или онлайн в аптечната мрежа.

 

*повърхностните слоеве на кожата

** Клинично проучване, проведено със 76 участници, 2 или 3 приложения/дневно, за 21 дни


Източници:
1.    A. Nosbaum, J.-F. Nicolas, M. Vocanson, A. Rozieres, F. Berard; Allergic and irritant contact dermatitis. Pathophysiology and immunological diagnosis;
2.    Julia K. Gittler. Atopic dermatitis results in intrinsic barrier and immune abnormalities: Implications for contact dermatitis. J Allergy Clin Immunol. 2013 February; 131(2): 300–313.oi:10.1016/j.jaci.2012.06.04


Изпращане

Още от Новини и събития
Какви решения взе 74-тият събор на Българския лекарски съюз?
"Заедно с теб" са против равни здравни права за осигурени и неосигурени бременни

Предлагат разработването на друг здравноосигурителен механизъм

Хипертонията причинява над 10 милиона смъртни случая годишно

Информационна кампания "#ЗащотоАзТакаКазвам"

Наследственият ангиоедем привидно прилича на алергична реакция

Информационна кампания на “Наследствен ангиоедем България”

Диетични подходи при лечение на затлъстяването

Препоръки за промяна в хранителния режим при затлъстяване