Актуално за псориазиса с д-р Иван Богданов

Автор: Puls.bg
Препоръчан материал от партньор на Puls.bg
 
Изпращане

3% от населението страда от псориазис. За засегнатите това не е само число. Това е хронично възпалително заболяване, което или го нямаш, или го имаш за цял живот. Отразява се на качеството на живот и налага съобразяване с редица фактори, дори понякога повече, отколкото можем да предполагаме, защото псориазисът е от болестите, които безжалостно „маркират“, отделят от останалите и действат пагубно на самочувствието.

 

Актуално за псориазиса, неговите прояви, възможни съвременни лечения, фактори, които го влошават или обратното, както и за адекватната грижа за кожата, разговаряме с дерматолога д-р Иван Богданов, д.м. През 2013 г. той придобива научна степен доктор по медицина в МУ - София с дисертация на тема "Комбиниран климатолечебен метод в терапията на псориазис". Специализира в Университетска болница "Сейнт Луи" - Париж, Франция, и в London Clinic, Великобритания. Председател е на Фондация "Псориазис" от 2010 г., член на Европейското дружество по дерматология и венерология и част от Управителния съвет на Българското дерматологично дружество. 

 

Псориазисът е наследствено обусловено, автоимунно заболяване, което може да се отключи от различни фактори като стрес, прием на лекарства, травма на кожата... Проявява се видимо по кожата със специфични удебелени плаки, които са бели на повърхността, а отдолу са червени. Пациентите изпитват силен дискомфорт, сърбеж с неконтролируемо желание за разчесване.

 

Увредената кожа бие на очи и създава неприятни усещания, както за околните, така и за засегнатия. Пациентът с псориазис е принуден да прикрива кожата си с дрехи заради смущението, което изпитва, но не винаги това е възможно, защото кожната изява може да засегне, освен лактите, коленете, ходилата и кръста, но и лицето, скалпа, ушите, дланите и ноктите. Още по-неприятен и в психологически аспект е, когато се прояви в най-чувствителната зона на тялото – гениталиите, тема, която остава все още табу за разговор дори и със специалистите.

 

Невидимите симптоми на заболяването са не по-малко изтощителни – псориазисът може да причини болки в ставите преди, едновременно или след появата на първите плаки, а псориатричният артрит засяга всички видове стави по крайниците и тялото: прешлените на гръбначния стълб, колене, лакти, на пръстите...

 

Пациентите с псориазис разчитат на назначаване на лечение, съобразно проявите и тежестта на заболяването, с което да се постигне максимален период на ремисия, а оттам и да им позволи воденето на нормален начин на живот, без болка и смущение. 


Безусловно псориазисът е заболяване, което изисква прилагане на специално разработени козметични продукти за хидратация и адаптирана хигиена на кожата. Те едновременно трябва да хидратират, да предпазват от допълнително изсушаване, да не предизвикват раздразнение и неприятни усещания.


Такава е серията Kertyol P.S.O. на Дерматологични лаборатории Ducray, част от френския концерн Pierre Fabre, които над 90 години създават полезна иновация за специфична грижа за кожа и коса. 

 

 

Серията е създадена в партньорство с дерматолози експерти, но и с пациенти с псориазис, за да отговори на техните нужди и очаквания, освен за ефикасност, и за бързопопиващи текстури, които не цапат дрехите, са с приятен аромат, с лесно приложение. Това от своя страна води и до повишаване качеството им на живот.


Съвместно могат да се прилагат като съпътстващо или последващо третиране с медикаментозна терапия. 

 
KERTYOL P.S.O. Хидратиращ ежедневен балсам – той е от съществено значение за ежедневната хидратация за кожата, склонна към псориазис. Неговата иновативна формула действа на няколко нива – намалява сухотата на кожата, подобрява състоянието ѝ, успокоява усещането за сърбеж. Научно доказано е, че ежедневната грижа за кожата на цялото тяло позволява ограничаване повторната поява на плаки.
 
KERTYOL P.S.O. Почистващ гел е специално разработен продукт за хигиена на този тип кожа, подходящ за лице и тяло. Той нежно почиства, успокоява сърбежа и защитава кожната бариера.
 
Формулата на KERTYOL P.S.O. Третиращ шампоан позволява намаляване на сърбежа и спомага за отстраняването на видимите плаки по скалпа. Може да се прилага като съпътстващо или последващо третиране с медикаментозна терапия.
 
За локална употреба за тяло и скалп е разработен KERTYOL P.S.O. Концентрат с цел бързо елиминиране на плаките и успокояване на сърбежа. Нанася се възможно най-скоро при първата проява на признаците върху кожата и ежедневно на зоните, склонни към формиране на псориатични плаки.

 

Продуктите от серията KERTYOL P.S.O. можете да намерите на място или онлайн в аптечната мрежа.


Изпращане

Още от Новини и събития
100 експерти по обществено здраве ще участват в АСФЕР

Ще обсъждат стратегически цели за развитие на общественото здраве

IX симпозиум за здравни технологии се фокусира върху редките болести

Ще присъства Националният алианс на хората с редки болести

Проф. Кехайов представя страната ни на Асамблеята на Световната медицинска асоциация

Той обсъди здравеопазването в Западните Балкани с кмета на Берлин

Забременяване след 35  - какви са възможностите и рисковете?

Какви са рисковете за плода и за майката?

Националният конгрес по хирургия стартира в Плевен

Медицинският университет-Плевен е домакин на форума