Как се третира себорейният дерматит?

Автор: Puls.bg
 
Изпращане

Себорейният дерматит е често срещано незаразно заболяване на кожата и скалпа. Смята се за доброкачествено, не влошава цялостното здравословно състояние и не води до усложнение, но повлиява качеството на живот и самочувствието на засегнатия..


За факторите, които го предизвикват, как правилно следва да се лекува то и специфичните особености в терапията, разговаряме с д-р Росица Денчева.


Д-р Денчева е дерматолог с 20-годишен опит в специалността. Била е началник на отделение по дерматология и венерология във водеща болница, работила е в няколко дерматологични клиники в столицата. Отличава се с компетенциите си в диагностиката и лечението на дерматози при деца и възрастни.


Себорейният дерматит е хронична еритемо-сквамозна дерматоза, която се отличава с периоди на ремисия и обостряния. Може да продължи няколко години и засяга главно тийнейджъри и възрастни, по-често мъже, в най-активната възраст между 30 и 50 години.


Проявява се най-вече по скалпа - в 95% от случаите, лицето в 60% и торса в 30%. 


Лекарят може да постави диагнозата с преглед на видимите прояви – плаки с прилепнали сквами, като кожата може да е омазнена в различна степен. Засегнатият може да се оплаква от неприятен интензивен сърбеж на скалпа, който да е придружен с усещане за парене и зачервяване.
Знае се, че в основата на заболяването стоят специфични дрожди - Malassezia, които естествено се намират на повърхността на кожата и обичайно не вредят. При натрупване на прекомерно себум от кожата обаче се получава тяхното свръх размножаване, което и предизвиква кожно възпаление и образуване на неприятните плаки. 


По кожните изяви себорейният дерматит може да наподоби и погрешно да се вземе за псориазис, което е задача на дерматолога да го разграничи и лекува правилно. 


Френските Дерматологични Лаборатории Ducray повече от 90 години създават полезна иновация за грижа за коса, която променя ежедневието към по-добро. Експертизата на бранда е вложена в емблематичния шампоан KELUAL DS, с клинично доказана ефикасност и е № 1 по продажби в Европа*.


KELUAL DS Третиращ шампоан се препоръчва при повтарящи се състояния на тежък пърхот със сърбеж и зачервявания, както и като допълваща грижа при третиране на скалп, склонен към себореен дерматит. Формулата е базирана на патентована** комбинация от активни съставки циклопироксоламин и пироктон оламин с противогъбично действие срещу дрождите Malassezia, без прояви на резистентност. За пълно действие са вложени съставки с противовъзпалително и кератолитично (излющващо) действие.

 


За удължаване ефикасността на третиращия шампоан и ограничаване рецидивите на пърхот, DUCRAY ELUTION Балансиращ шампоан се препоръчва за редуваща грижа с успокояващо и хидратиращо скалпа действие.


При прояви на раздразена кожа със зачервявания, сквами и сърбеж по лицето и тялото, се препоръчва приложението на другите продукти от серията KELUAL DS – Крем и Пенещ се гел. Кремът за лице отстранява сквамите в зоните с повишено омазняване на лицето, ноздрите, веждите и на границата с окосмената част. Формулата на KELUAL DS Пенещ се гел осигурява не само добро почистване, но и успокоява зачервяванията, и хидратира кожата.


 Продуктите може да намерите на място в аптеките или онлайн сайтовете им.

 

*IQVIA - Pharmatrend International - аптечен пазар на продукти против пърхот (нелекарствени продукти) в Германия, Австрия, Белгия, Испания, Франция, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Словакия, Швейцария, Чешка република – 2019 г. - в обем и стойност
**Заявен патент

 


Изпращане

Още от Новини и събития
Български лекар влезе в управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика

Д-р Олга Антонова се присъединява към дружеството през 2009 г.

Синдромът на Гилен-Баре влиза в много редките странични ефекти от ковид ваксината на Johnson & Johnson и AstraZeneca
Топлиннен удар – кои симптоми сигнализират за състоянието?

Какво трябва да бъде предприето при топлинен удар?