В есенно-зимния сезон зачестява значително броят на настинките. Най-често протичането се състои от хрема, възпалено гърло и кашлица. По отношение на гърлото може, освен фарингеалната лигавица, във възпалението да се включат и сливиците. Тогава говорим за остър фарингит, протичащ с остър тонзилит.
 
Причините за настинка са най-често вируси и бактерии. Често заболяването започва като вирусна инфекция, но след 2-3 дни се наслагват и бактериални причинители. Това се дължи на факта, че в устната кухина има много бактерии, които са нормални обитатели и не причиняват заболяване, но при благоприятни условия за тях се превръщат в болестотворни.
 
Добри условия за превръщането на тези бактерии в болестотворни е вирусната инфекция, която разрушава защитната бариера на организма и позволява развитието на възпалителен процес. Затова е от значение при първи симптоми за възпалено гърло да се реагира бързо и правилно, за да бъдат предотвратени по-нататъчни усложнения.
 
Около 70-80% от настинките се дължат на вирусен причинител. Това се дължи на механизма им на предаване, който е въздушно-капков. Тоест те се разпространяват при кихане, кашляне, както и говорене.
 

Как започва заболяването?

Първоначално се усеща сухота, а до няколко часа започва дразнене и може да се появи чувство за наличие на чуждо тяло в гърлото. Болката се появява малко по-късно, като тя може да се засилва и да преминава към ушите.
 
Човек започва да се чувства отпаднал, температурата на тялото се повишава. При вирусните инфекции е характерно протичане, съпроводено с болки по мускулите и ставите.
 
При оглед гърлото изглежда силно зачервено, може да е с оточна лигавица. При увеличени сливици те могат да създават чувство за затруднено преглъщане. При вирусните инфекции може да се образуват и точковидни налепи, които на цвят могат да бъдат от белезникави и бледи до плътно бели. Характерното е, че при докосване те лесно се отделят от лигавицата, без да има болка.
 
Под тези налепи, най-често лигавицата е зачервена, но няма разязвявания. Това е от значение, защото налепите при дифтерия се отделят трудно и под тях лигавицата не е със запазена цялост. Това е факт с диагностично значение.
NEWS_MORE_BOX

Какво се предприема по отношение на своевременното лечение?

Още при първите симптоми е добре да се вземе противовирусен препарат, защото най-усилено е размножаване на вирусите през първите 24 до 48 часа.
 
Нужно е да се приема по-обилно количество течности, за да може гърлото постоянно да се прочиства. Храната трябва да съдържа повече плодове, които да доставят витамини и антиоксиданти, за да се подпомогне функцията на имунната система.
 
Препоръчва се по-честото смучене на ментови бонбони, защото се стимулира отделянето на слюнка, а в нея се съдържат компоненти на имунитета с антибактериално и антивирусно действие.
 
За дезинфекция на гърлото може да се прави гаргара с антисептични разтвори. Такива са йодасепт, содата за хляб. Но е нужно да бъдат разтворени във вода, за да не изгорят лигавицата на гърлото.
 
При повишена температура се вземат антипиретици. Най-често това е парацетамол, но не трябва да се прекалява, защото в прекомерно количество може да има токсично действие върху черния дроб.
 
Ако симптомите продължават повече от 2-3 дни е много възможно да има насложена инфекция от бактериална флора. В такива случаи в зависимост от състоянието на болния могат да се назначат и антибиотици. Те могат да бъдат с локално действие – под формата на таблетки за смучене или спрей, който се впръсква директно върху възпалените участъци.
 
Ако състоянието се влошава се прави преценка за предписване на антибиотик, който да се приема през устата. Който след отшумяване на симптомите е нужно да се приема още два до три дни(като опашка на лечението). По този начин се профилактира възможността инфекцията да се повтори.