Простудните заболявания са най-актуалният проблем през есента и зимата. Те се причиняват от грипните вируси А,В и С (причинителите на грипа), но също така и от Коронавируси и Реовируси. Най-честият тип грипен вирус при човека е А и по-рядко тип В. Основен механизъм за предаване на инфекцията е въздушно-капковият, т.е. чрез аерозол, големи капки при кихане и кашляне, както и директен контакт между болни хора. Простудата има голямо значение, защото за кратко време обхваща големи популации от хора и при несвоевременно лечение може да предизвика сериозни белодробни усложнения.
 

Как се развиват респиратоните заболявания?

След заразяване с грипните вируси те се размножава в лигавицата на горните дихателни пътища - носна, фарингелна, трахеална и бронхиална. Предизвиква се смърт на тези клетки, която се последва от тяхното отлющване и оголване на респираторния тракт. Така той става уязвим за последващо бактериално колонизиране, което пък е отговорно за вторичните усложнения на грипните заболявания. Изключително рядко грипните вируси могат да навлезнат и в кръвта (виремия) и да предизвикат системни прояви. За разлика от тях Коронавирусите засягат, освен лигавицата на назофаринкса, още и обвивките на стомашно-чревния тракт и често, освен симптомите на настинка, в клиничната картина присъства и диарията. Коронавирусите са причинители на 10-20% от простудните заболявания.
 


Признаци на заболяването

Грипните заболявания започват внезапно с тежко общо състояние, отпадналост, безапетитие, главоболие. Втрисане, покачването на температурата става рязко до 38-40 градуса и обикновено рязко спада (кризолитично). На втория ден от заболяването се появяват и симптоми на запушен нос, сълзене на очите и секреция от носа, дразнене на гърлото и суха дразнеща кашлица. При ранно вземане на мерки обикновено заболяването отшумява до 7 дни, без да се развиват усложнения. При коронавирусните респираторни заболявания клиниката е идентична - с общо неразположение, преден ринит, субфебрилитет. Тук обаче се повяват и симптоми на гастроентерит, особено в детската възраст.  
 

Лечение и профилактика

Лечението е чисто симптоматично с топли напитки, антипиретици и имуностинулиращи средства. Препоръчват се витамините А и С, които са природни антиоксиданти, ехинацея и ленено масло под формата на хранителни добавки.

NEWS_MORE_BOX

 


Инозин ацедобен димепранолът (изопринозин) е показан за повишаване на потиснатия клетъчния имунитет и справянето на организма с вирусните заболявания. В зависимост от тежестта на заболяването курса на лечение е 7-10дни. Благопритният му ефект се крие  в това, че намалява тежестта и продължителността на простудните заболявания, както и рецидивите им.


Необходимо е като профилактика да се избягват претъканите места, на които се събират много хора - градски транспорт, ресторанти и тесни колективи. За профилактика се използват и ваксините против грип. Те са особено подходящи за хора в напреднала възраст, с  имунодефицитни състояния, сърдечни заболявания и болести на обмяната например диабет. Ваксината съдържа повърхностни антигени (белтъци) изолирани от А и В грипни типове. Единственото условие за приложението ѝ е пациентът да не бъде болен в момента. Серопротекция се развива за 2-3 седмици и продължава от 6 до 12 седмици, като предпазва от хомоложни или близки щамове. Възможна е появата на нежелани реакции - това са грипоподобни симптоми, но много по-слабо изразени.
 

Кои са най-честите усложнения на грипа?

Те са редки, но със сериозни последствия. Първичната вирусна пневмония е по-честа при млади хора. Наблюдават се дифузни засенчвания в белия дроб, тахипнея, цианоза и хипоксия. Друго усложнение е вторичната бактериална пневмония. Най-типичен симптом е, че 7-10 дни след отшумяването на симптомите на грипа температурата се покачва отново до 39 - 40градуса. Грипен трахеит е също тежко протичащо усложнение, а грипният енцефалин - изключително рядко.

Изходът и самото протичане на простудните заболявания зависи изцяло от навременното вземане на мерки и адекватното лечение.