Навън е зима, което значи, че сме заобиколени с хора, са хремави, кихат и кашлят. Те са в метрото, в автобуса, магазина, има ги и на работното ни място, с което възможността да се опази от някой вирус е малка. Можем ли обаче да различим грипа от обикновената настинка?
 
Не е лесно да определим дали човека срещу нас, който е със зачервен нос, има грип или просто е настинал. Причината е, че и двете са вирусни инфекции, които имат сходни симптоми, но причинителите им са различни.  Най-важното нещо, което първо трябва да направите, ако сте болен, е да отидете на лекар, който ще ви направи тестове за грип. Резултатите от тях обаче едва ли ще променят лечението, което ще ви предпише медика, твърдят от Американския център за контрол и превенция на заболяванията. 
 
Има толкова много симптоми, които се срещат по-скоро при настинките, отколкото при грипа, както и обратното. Част от тях протичат по тежко, за разлика от други. 
 
Ето как да познаем симптомите на двете инфекции:
 
  • Симптомите на инфекцията настъпват в организма на човек постепенно, докато тези при грипа ни повалят от раз; 
  • Кихането, дразнещо гърло и червен нос са по-скоро характерни за настинките; 
  • Хората, които имат грип, бързо вдигат висока температура, докато при тези настинка такава рядко се наблюдава; 
  • Силни мускулни болки по цялото тяло и главоболие съпътстват грипа, докато при другата инфекция те са много по-леки; 
  • Несвоевременното лечение на грип може да доведе до много усложнения, едно от които е пневмонията или бактериални инфекции, които са редки симптоми при другатас инфекция. 
NEWS_MORE_BOX
 
Независимо от това дали имаме грип или настинка, инфекцията ще премине от самосебе си и не е нужно да ходим на лекар. Посещението на кабинета му обаче е задължително, ако състоянието ни се влоши рязко. Тук специалистите съветват и при двата случая да приемаме много течности, както и да вземем болничен, за да си почиваме и не заразяваме колегите.