Грипът най-общо е остро и самоограничаващо се инфекциозно заболяване, което засяга горните дихателни пътища и води до обща отпадналост и неразположение.
 
Има няколко типа грип, които се определят от различните видове вируси, които ги причиняват. За съжаление, тези вируси имат функцията лесно да се изменят и по този начин са трудни за лечение. Освен това имунитетът, който се придобива след като сме изкарали грип, е сравнително кратък и много специфичен към конкретен причинител.
 
Точно тази изменчивост на грипните вируси им позволява да стават причина за големи грипни епидемии и да се характеризират с висока смъртност.
 

Кои са факторите, които улесняват заразяването?

Източник и резервоар на грипните вируси са хората, като най-честият механизъм за предаване на инфекцията е въздушно-капковият път. Това се осъществява благодарение на капки, които се разпръскват при кихане, кашляне или говорено от заразеното лице. В капките се съдържа голямо количество от причинителят на грипните състояния.
 
Зимните месеци са сезонът на грипните епидемии. Този факт е в пряка връзка със събирането на повече хора на едно място в сравнително тесни помещения, които не се проветряват често. Превозните средства на градския транспорт също може да се причислят към такъв тип пространства.
 

Кои са контингентите от лица, при които заболяването е с по-затегнато протичане?

Тъй като проникването на вируса е в пряка връзка с разрушаване на защитните бариери на организма – хората с компрометиран имунитет са по-податливи на заболяването и съответно протичането е по-тежко и често съпроводено с усложнения.
 
Т.нар. „крайни възрасти“ са по-податливи на заболяването. Такива са новородените и децата на възраст 1-2 години, както и възрастните над 50-60-години.
 
При децата повишаването на температурата може да достигне 39-40 градуса, докато при възрастните се колебае между 37-38 градуса. Не е изключено тази висока температура да бъде последвана от гърч. Освен това при децата по-често се засягат и ушите – води се до средни отити.
 
При кърмачетата е възможно да се развие круп, при което състояние няма възможност за достигане на въздух до бронхите и белите дробове, поради обструкция на горните дихателни пътища.
 
Деца, които страдат от астма или други белодробни заболявания често обострят тези състояния по време на боледуването от грип. 
 
NEWS_MORE_BOX
При възрастните към инфекцията на белите дробове от вируса могат да се насложи и бактериална инфекция, която до доведе до развитието на пневмония. Най-често тези бактерии са Streptococcus pneumoniae и Haemophilus influenza.
 
Повишен риск от фатално протичане има при бременните и то особено във втория и третия триместър от бременността. Вирусът не засяга пряко плода. Но по време на инфекцията може да се увреди кръвотокът от плацентата към плода, което има риск да доведе до вродени аномалии.
Има данни, че при имунокомпрометирани пациенти времето на излъчване на вируса е по-продължително, дори и те да са видимо здрави.
 

Каква е профилактиката, която може да се предприеме?


Основната профилактика са противогрипните ваксини, които в голяма част от случаите или предотвратяват появата на заболяване при среща с грипния вирус или намалява честотата на усложненията, които могат да се прояват.
 
Освен това тя е икономично оправдана, защото скъсява отсъствието както от работа, така и на учениците от занятия по време на разгръщаща се епидемия.
 
Рискови групи, при които се препоръчва ваксина са:
  • лица над 50 години,
  • бременни жени,
  • хора с хронични заболявания – диабет, затлъстяване, хормонален дисбаланс, белодробни и сърдечни болести, както и
  • имунокомпрометирани лица.