Валентина Христова е майка на 15-годишно момиче с хидроцефалия, епилепсия и аутистично поведение. Определя себе си като майка на пълен работен ден и участва активно в протестите на „кухите лейки” срещу отношението на дръжавата към хората с увреждания.
 
Малко преди третия Национален протест за правата на хората с увреждания, състоял се на 14-ти септември, Валентина разтърси социалните мрежи със свой коментар, описващ ежедневието на една майка, личен асистент на детето си, което е с увреждане.
 
„Не искам майки като мен да получават работно облекло от общината, за да си гледат децата! Вие, общински и държавни служители, не трябва да се подигравате с нас, като ни давате калцуни, престилки медицински и сабо, за да обгрижваме децата си!!! Това е извращение.
Не искам да получавам заплата от 230 лв. като личен асистент на дъщеря си! Не искам да попълвам дневник всеки ден, в който да описвам какво правя за отпуснатите ми като асистент 4 часа дневно с детето си. Например: "От 8 до 9 я обличах, ресах, сервирах, отсервирах, избърсах и задника!" Без извинение!”, написа Валентина.
 
За живота като личен асистент на собственото си дете, за майчините тревоги и отношението на държавата...
 
 
- Г-жо Христова, Вие сте личен асистент на детето си. Какъв е пътят, за да Ви разреши държавата да се грижите за него?
 
Кандидатстването се състои това да представим набор от всякакви документи на детето, като си подавам молба и автобиография. След това ми се обаждат от общината да отида на интервю в определен ден и час. На това интервю 3 или 4 общински служителки, на които им се плаща за това, седят на едно бюро, с едни въпросници и започват да ме разпитват.
 
Винаги преди тези срещи пия по едно успокоително, защото след това се чувствам много зле. Въпросът, който най-много ме фрапира е: „Какво точно Ви тежи при отглеждането на дъщеря Ви?“. След това вкъщи идва социален служител отново с един голям въпросник, в който има въпроси, касаещи подовата настилка в дома, колко телевизора имаме, дали имаме вана и други подобни. Последният път жената, която дойде, я беше срам да ни зададе тези въпроси. Има и друг род социални служителки обаче, които започват да чукат на дърво с думите „Да не дава Господ!” и да ме питат дали имаме и „нормално дете“.
 
След определен период от време ми се обаждат от общината, за да разбера кога ще излязат списъците с класирания. Тук държа да подчертая, че първо излизат списъците за асистенти, тоест дали аз съм одобрена за асистент, но в тези списъци не излиза дали детето ми е одобрено някой да му бъде асистент. Иначе казано, има вероятност аз да бъда одобрена за асистент и да отговарям на критериите, но детето ми да не бъде определено като нуждаещо се от асистент. Това са съвсем отделни класирания, независещи едно от друго и излизат по съвсем различно време.
 
Да не говорим и за критериите, защото аз за толкова години така и не мога да ги разбера, тъй като детето ми е със 100% инвалидност и е имало случаи, в които не е било класирано. 
 
Следващата гавра е, че ако съм одобрена за личен асистент на детето си, аз отивам при личната лекарка, за да си платя да ми извади медицинско. След това трябва да си извадя свидетелство за съдимост. После аз нося тези документи в общината, откъдето ми дават час кога отново ще дойде служител вкъщи и отново с въпросник. Този въпросник се отнася към това колко време ще се грижа аз за детето си. Например 1 час седмично ми се отпуска седмично за готвене, за пране и т.н. През останалото време се предполага, че не се грижа за детето си. 
 
Всички тези неща биха били донякъде адекватни, ако аз наемам чужд човек да се грижи за детето ми, а не се касае за собствената му майка, нали така? 
 
- Колко време отнемат тези процедури? И има ли период, в който реално не сте асистент на детето си?
 
От предната програма до тази, имаше един период от около 3 месеца, в които аз бях на трудовата борса. Тук подчертавам, че аз съм от късметлиите, които са чакали само 2-3 месеца. Имам приятелки в общини, в които новата програма започна сега, а старата свърши януари. През това време те отиват на борсата, където взимат скромната сума от около 200 лева. 
 
- Какво отговаряте на хората, които делят децата Ви на "нормални" и "ненормални"?
 
На тях им отговарям, че ние всички вкъщи сме "ненормални" и причината да сме такива е всичко това, на което точно те ни подлагат ежедневно.
 
Вярвайте ми, здравото ми дете, което е на 12 години, има интелекта и сърцето, каквито много хора нямат на 40 и на 50-годишна възраст. Това дете се наложи да порасне прекалено рано, наложи се да види неща, които не пожелавам на никого да види, да чуе неща, които не пожелавам на никого да чуе в нито една част от живота си. В този смисъл, да, детето ми определено не е нормално за крехката си възраст.
 
- Преди няколко дни правителството обеща допълнителни 50 млн. лева за децата с трайни увреждания, като парите за децата с най-висок процент инвалидност ще получават по 930 лева месечно. Какво означават тези пари за Вас и удовлетворяващо ли е всичко това?
 
Без никакво извинение, на мен ми се повръща, когато чуя за тези 930 лева. Става ми лошо, защото повечето хора са чули за тази сума и са разбрали само това, смятайки че е достатъчно и ние сме получили каквото искаме. Масово хората ни поздравяват, че сме спечелили битката.
 
Нямате представа колко е ужасно чувството, когато някой ти подава едно кокалче и те смята за толкова глупав, да го вземеш.
 
Да, аз си признавам, че тази сума ще ми помогне, защото така ще мога да водя дъщеря си по-често на логопед и на психолог, но на много родители изобщо няма да им стигнат.
 
Знаете ли, някъде прочетох, че ние майките на деца с увреждания сме неблагодарни, защото 930 лева не са малко пари. Да, не са малко пари, но проблемът не е в тези 930 лв. Как моята приятелка, която трябва да купи количка на детето си за 4000 лева, да се зарадва на тези 930? Тя би предпочела държавата да й осигури нормална количка, в която детето няма да има рани по ръцете и краката от това, че то е голямо, а количката е бебешка.
NEWS_MORE_BOX
 
 
- Как изглеждат обаче нещата към днешна дата? Колко отделя държавата, за да се грижи за Вашето дете?
 
Детето ми е със 100% инвалидност, за което получава сбор от различни малки суми. Например, за обучение получава 13 лв. на месец, за рехабилитация още 20 лв. и така стигаме до колосалната сума от 360 лв. на месец. Тази сума върви с детето с увреждане, докато то е със ТЕЛК, който се подновява на всеки 2 години. Моята заплата като личен асистент пък е 230 лева за 4 часа, в които държавата е отредила, че аз мога да се грижа за детето си. 
 
Страшното идва, когато това дете навърши 18 години. Тогава нещата стават потресаващи, защото общата сума, която човек с увреждане взима от Министерството на труда и социалната политика е около 150 лева.
 
- Едно от исканията, които изразихте на протеста, бе именно държавата да не дели хората с увреждания на деца и пълнолетни.
 
Нашите деца растат, растат и нуждите им и, когато станат на 18 години, те имат повече нужди, отколкото на 15. Освен това, когато детето расте, се предполага, че и родителите остаряват и парите, за които работи сега мъжът ми например ще бъдат много по-малко след време и тогава ще се налага да живеем с нейната пенсия от 130 лева.
 
- Майките на деца с увреждания се наричате „кухи лейки”. Чувствате ли се като „куха лейка”?
 
Никога няма да се почувствам като "куха лейка". Не съм "куха лейка". Отношението на хората към нас обаче е такова. И това е защото, така им е позволило времето, системата, техните началници. Така сме им позволили ние като родители. Не си мислете, че аз например винаги съм можела да говоря така добре за тези неща. Беше време, в което аз ходех, пиейки успокоителни преди да отида в социалната служба, навеждах глава и позволявах да ме правят на маймуна. И съжалявам за това. Докато обществото смята, че моето дете е некачествен материал, хората ще си позволяват да се държат с мен като с „куха лейка”.
 
Когато се роди моето дете, лекарите са ни предлагали нееднократно и са настоявали да го оставим, защото е трудно за отглеждане, защото ще си имаме други здрави деца. Ако го бях оставила, то вероятно вече нямаше да е живо. 
 
Е, питам Ви, аз ако си бях оставила детето в дом, държавата щеше да хръвли много повече пари, за да го гледа, отколкото на мен ми дава като личен асистент, защото със сигурност няма да може да го отгледа с тези 230 лв. Само че аз си обичам детето! Не е като да отидеш в магазина, да си купиш стока и прибирайки се вкъщи да разбереш, че е развалена. Не искам да си оставям детето, искам да си го гледам! Аз си обичам детето и искам да го отглеждам сравнително спокойно или поне да не ми се пречи да го отглеждам.