Преди близо месец ръководството на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“- Смолян обяви, че ще затвори временно педиатричното си отделение поради липсата на специалисти, които да работят в него. По-късно все пак се намери решение на проблема, за радост на много родители, чийто деца се лекуват в лечебното заведение. Недостигът на квалифицирани кадри, които да поемат щафетата от по-опитните, е факт в много болници в страната. И с годините расте все повече. 


Натовареният график, лошите условия на труд и ниското заплащане са основните причини, които карат много току що дипломирали се медици да търсят препитание в чужбина. На 7-ми април -Световният ден на здравето и Денят на здравния работник, ще ви разкажем за едно изключение - 25-годишната Анна Стратева, която е решила да се реализира в Смолян и областната болница.


След като завършва природо-математическата гимназия в Смолян, Анна се чуди на къде да продължи. Въпреки че цели 12 години танцува народни танци, тя решава да кандидатсва в Медицински университет-Пловдив, като първото й желание не било да учи за медицинска сестра. Но по стечение на обстоятелствата я приели това и решила да запише специалността. Сега, връщайки се назад във времето, момичето не съжалява за своя избор. „Обичам да помагам на хората, не по задължение или защото няма кой друг, просто съпреживявам тяхната болка. Вероятно и заради това работя със сърцето си“, обяснява тя.Преди близо 3 години Ани получава диплома за медицинска сестра и с голямо желание се връща в родния град, за да започне първата си работа. Назначават я в Ортопедо-травматологичното отделение, чийто екип я посреща много радушно. “Безспорно по-добрата реализация и професионалното ми израстване щяха да са факт в големия град или в чужбина, както е модерно сега. Но истината е в спокойствието, което ми дава моят роден Смолян. Никъде другаде не бих могла да го намеря. Тук е моят дом и не мога да го напусна, а и искам да дам своя принос за развитието на града“, обяснява медицинската сестра, според която все по-малко млади хора се връщат в малкия град. „Не бива да допускаме това прекрасно място да опустее. Освен това хората тук също се нуждаят от грижи, както и от достатъчно добри професионалисти“, казва смолянчанката.

 

NEWS_MORE_BOX


За медицинската сестра работата в екип е много важна, а пациентите и колегите й са хората, дали й много ценни уроци за живота. В началото тя не предполагала какво я очаква в отделението, но с времето разбрала, че трябва да бъде по-търпелива и да вярва в себе си: „Научих се, че усмивката на тръгващият си пациент и благодарността в очите му са най-голямата награда и че всичко си е заслужавало“. Момичето вече не е „заекът“ в екипа, но все още не може да се премири с малодушието, надменността, безхаберието и липсата на човешко отношение от страна на хората. Понякога безсилието я обезкуражава, но всеки път, когато помогне на пациент, се чувства по-полезна и доволна от професията и мисията, която е избрала. 

 

„Ако приемем, че парите са финансовото отражение на свършената от нас работа и грижа за пациента, картинката няма да е лицеприятна за никого. Истината си остава заключена в клишето, че не всичко е пари“, обяснява Ани, за която заплащането в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ не е най-важното. Но тя е на мнение, че много медицински работници с богат опит, които спасяват човешки животи всеки ден, остават недооценени от държавата. 

 

В момента Анна Стратева съвместява работата като медицинска сестра с учене по магистърска програма „Управление на здравните грижи“. Мъжът й също работи в Смолян. Двамата обичат да гледат филми, да пътуват и се забаляват заедно. И не искат и да си помислят, че биха могли да живеят на друго място. „Чужбина винаги си остава краен вариант, до който се надявам да не стигнем. Там винаги ще си чужд и няма да си вкъщи. Вярвам, че тук има бъдеще и развитие за младите хора и нещата ще се оправят, но трябва да се потрудим всички за това. Докато има хора, на които да помагаме, оставам тук“, обяснява усмихнатата Ани, тръгвайки за поредната смяна в болницата.