В живота си човек мечтае за много неща. Някои от нас се стремят към хубав дом, развитие в кариерата, вълнуващи пътувания, щастливи мигове с любимия човек, приятели, на които може да разчитат. Има едно желание, в което са събрани най-всепоглъщащите чувства, които изпепеляват до последната клетка на тялото - мечтата за дете. Това споделя Мария Везарова - Mishanta, на която е посветена днешната история- за детски пантофки, истински чувства и емоции. 
 
Мария среща точния човек, с който иска да създаде семейство, но в продължение на повече от 7 години двамата обикалят по лекари, правят различни изследвания и разбират, че имат проблема на неслучването. Така те наричат стерелитета, който се среща при много двойки у нас. „Да, имах любовта на моя любим човек, но нещо ми липсваше. Липсваше ми детето, липсваше ми това да ни събере, да бъдем щастливи“, разказва Мария, която преди 11 години има късмета да попадне на сайта на сдружение „Зачатие“, което й проправя пътя към д-р Явор Владимиров и сбъдването на нейната мечта за детски пантофки. 
 
В момента, в който Мария и мъжът й отиват в репродуктивна клиника, слагат край на лутането и само след няколко месеца сбъдват тяхното най-съкровено желание. За Mishanta (името, под което тя пише във форума на "Зачатие"), една двойка, която има редовни опити за бебе в продължение на година, но положителният тест не е на лице, трябва по-скоро да потърси консултация при специалист. „Много е важно двамата да вземат проблема като общ, защото той разделя хората. Много хора не могат да превъзмогнат това изпитание и се разделят. Изключително остаряло е виждането, че проблемът е само в жената. И двамата сме правили всички изследвания, които са се налагали... Мъжът ми никога не е имал проблем с това, нито ми е поставял условия“, обяснява жената, която получила огромна подкрепа от роднини и приятели, както и от непознати, имали нейните трудности.
 
„Преминахме през този некратък етап без да се предаваме и да падаме духом. Може би това е разковничето. В „Зачатие“ намерих съмишленици, хора като нас, интелигентни, мислещи, развиващи се, които открито споделяха и не се притесняваха и това всъщност ми даде най-много кураж“, продължава разказът си Мария. 
 
 
Двойката се среща с д-р Явор Владимиров през 2006 г. , а март 2007 г. става първата им и единствена стимулация. „Аз я приех като едно приключение. Казах си, че каквото и да се случи, няма да се отказвам. Никой досега не беше ме виждал по-усмихната. Не допусках да се поддам на никакъв страх. Това е нещо толкова естествено. Стимулацията трае около 10 дни и се извършва в клиниката, взима се кръв, поставят се хормони, следва пункция на яйцеклетки, оплождане и после трансфер, при който лекарят прави трансфер на три ембриона и три замразява. Като това не пречи на естествения ритъм на живот на двойката“, обяснява жената.
 
Десет дни след процедурата Мария дава кръвна проба в ин витро клиника „София“ и сяда да изчака резултата. Малко по-късно при нея идва ембриологът д-р Тачева. От нея чува ЧХГ 86,33 и тези цифри преобръщат живота й.
 
„Това беше първият положителен тест за мен. Две седмици по-късно отидох на преглед и в монитора видях два малки отпечатъка. И от този ден помня само как седнах на една пейка пред болницата, за да си взема малко въздух. Моето момче беше на път. Обадих му се и успях да му кажа в слушалката: „Обичам те, пантофките са четири“ и се разплаках“, спомня си жената.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Бременността на Мария е многоплодна до десетата седмица. Единият ембрион спира да се развива малко след като тя чува, че с нейното туптят още две сърчица, после получава кръвоизлив от живия близнак.
 
Жената е в очакване на други препятствия близо 13 седмици и до последно се притеснява за бебето, но половинката й, както и приятелите от форума на „Зачатие“ й помагат да бъде по-спокойна и уверена, че скоро ще държи своето бебе в ръце.
 
„Нашият сбъднат сън Димитър се роди на 7 ноември 2007 г., малко по-рано. Той беше много спокойно и кротко бебе, после стана едно малко човече и тогава решихме да си приберем у дома, на топло, останалите три снежинки, така наричаме нашите замразени ембриони“, обяснява Mishanta, която сбъдва още една мечта, защото до пантофките на Митко поставя още едни, при това розови.
 
Мария и мъжът й имат невероятен късмет да разрешат своя репродуктивен проблем само с една стимулация, при това за сравнително кратко време. „След две години аз чух отново четири категорични цифри и така русата фурия Калина нахлу в нашия живот и го направи завършен и много щастлив“, казва развълнувано майката. 
 
Благодарение на „Зачатие“ Мария открива точния специалист и повече сили, за да получи в живота си Калина и Димитър. „Мамо, сякаш си за нас създадена“, казва един ден момченцето й. Такива думи разтапят майчиното й сърце и тя само си повтаря, че всичко, което е направила, за да се появи той и сестра му на бял свят, си е струвало.
 
„Всяка сутрин щом се събудя благодаря на съдбата за това изпитание, защото то ме направи друга - по-добра, по-силна, по-обичаща, събра ме с толкова много стойностни хора, с които сме приятели и съмишленици.
 
Много важно е хората да знаят, че животът е огледало и ако ние му се усмихваме, то ще ни се усмихне пак. Не бива да се отказваме и за миг“, казва жената, която вече 11 години е доброволец в „Зачатие“.
 
На 10 юни тя и нейните приятелки, за които сдружението е втори дом, ще се съберат в Морското казино в Бурас за Деня на репродуктивното здраве. Като един жужащ пчелин, както казват те, ще поправят пътя между лекаря и пациента, за да може в повече български семейства да има бебешки пантофки.