Тази година Европейска седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ е с акцент върху Baby boom поколението – хората, родени между 1945 и 1965 г. По данни на Световната здравна организация, представителите на тази генерация са били в повишен риск от заразяване с  хепатит С. Причината е, че  вирусът е бил открит едва през 1989 г., а кръвта, използвана за кръвопреливане, не е била изследвана за вируса до 1992 г. Същевременно хепатит С е сред заболяванията, които могат да се развиват абсолютно безсимптомно в продължение на десетки години.

Антон Ирибозов е представител на Baby boom поколението, който едва тази година е разбрал, че е носител на болестта.


 - Г-н Ирибозов, кога и как беше открито заболяването от хепатит С при Вас?При мен заболяването беше открито през май месец тази година, на 50-годишна възраст.

 

През есента на миналата годината дадох кръв за близък човек, а през май тази година се наложи пак да го направя. Когато отидох в центъра за кръводаряване втория път обаче настъпи лека паника, защото не успяха да ме въведат в системата. След около десетина минути суетене, при мен дойде една сестра, която ме попита дали не знам, че предишния път, когато съм кръводарявал, е станало ясно, че съм носител на хепатит С. Каза ми, че за това е бил уведомен личния ми лекар. Естествено, на свой ред и аз попитах защо не съм бил уведомен, но така и нямам отговор на този въпрос. На практика, по груби мои сметки, излиза, че съм носил този вирус близо 25 години.

 

- Не сте ли имал някакви симптоми преди това?


Сега вече, когато имам диагнозата и се връщам назад във времето, осъзнавам, че съм имал определени симптоми, които да подскажат за проблема, но преди това ги отдавах по-скоро на напредването на възрастта. Изморявах се по-лесно, усетих и разлика в употребяването на алкохол – например преди това съм си позволявал по две ракии без проблем или 300-400 милилитра вино, докато в последните една-две години усетих промяна. Явно организмът е подсказвал сам за проблема по някакъв начин.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

 - Как подозирате, че сте се заразил?
Предполагам, че е станало или при посещение на зъболекар или при кръводаряване преди 90-та година. След това повече от 25 години не съм давал кръв, не са ми правени и операции. Имал съм само посещение при стоматолог. Не съм и от т. нар. рискови групи.

 

 - Как се разви лечението Ви? 


Първата ми работа беше да отида при личния си лекар. След като си разменихме няколко остри реплики относно това, че не са ме уведомили за заболяването, ми даде направление за гастроентеролог. Още в кръвния център също ми обясниха, че ще трябва да се обърна към гастроентеролог. И така, колелото се завъртя. Лично предпочетох да изчакам да преминат първоначалните прегледи и да се стигне до окончателното диагностициране. Според мен е по-добре, едва когато стане ясно окончателното състояние, човек да прецени дали има нужда от допълнителна информация и да потърси достоверни източници за получаването ѝ, вместо да приема всичко, което чете в интернет преди поставянето на диагнозата. Поне аз така направих.

В момента съм на безинтереференова терапия. Умората и раздразнителността сякаш ги няма. В момента се чувствам добре.

 

 - Тази година седмицата, посветена на хепатит С, е с акцент именно върху профилактиката. При това на т.нар. поколение Baby boom, към което се числите и Вие.  Вашият случай е показателен, че в системата като цяло има пропуски. Какво още е нужно в тази насока?

 

Може би е добре да се помисли за държавна политика в тази насока. Например при посещение на личен лекар, тестът за антитела за хепатит С да бъде включен сред задължителните изследвания. Кампаниите за безплатно изследване са много хубаво нещо, но в действителност рядко човек се спира и се решава да се изследва. Това е съвсем нормална психологическа реакция на човек, че точно на него няма да се случи. Затова е добре да се помисли за мерки на държавно ниво.