Болен от хепатит С мъж в Бургас прибегна до необмислени действия в отчаянието си да получи необходимо лечение за хепатит С. За да се стигне до арест от полицията, съпругата му сподели затрудненията, с които се сблъскат по уреждането на едно конституционно право.
 
„От една година живеем в кошмар. Съпругът ми се разболя от диабет, миналата година направи бронхопневмония, наложи се дълго да лежи по болниците. След като се прибра у дома, установиха, че е заразен с вируса хепатит С, предаващ се само по кръвен път. Тръгнахме да търсим получаване на лечение по законовия ред. Преминахме през много клинични пътеки през лечебните заведения във Варна и Бургас“, разказва тя.  
 
След като съпругът й е бил включен в списъка на чакащи за новото лечение, поемано от НЗОК от миналата година, семейството му търси информация от касата почти всяка седмица. Отговорът е, че комисията продължава да гледа протоколите и че трябва да чакат. „Входящият номер на документите му в София е от 28-и септември 2016 г. В първия работен ден след Коледа, 27-и декември, отидохме в Бургаския клон, в стая 103, казаха, че още няма движение, да идем на 3 януари. Отидохме, отговорът бе: Не са пристигнали протоколите“,  описва ситуация тя и допълва, че след поредното забавяне, мъжът й напълно е загубил надежда. 
 
„От 1-ви януари започна да се повтаря сюжетът от миналата година, което повече не може да се издържа“, с мъка продължава Виктория. „На 3-и януари отидох да видя възрастните си родители в к-с “Славейков” и се наложи да нощувам там. Последно се чухме с него за лека нощ“, продължава съпругата на болния. На сутринта получила есемес от него, че тази вечер може да умре. „Написа и че ме обича и да не срамувам от него. Свекърва ми се обади, че колата му я няма пред блока. Започнахме издирване по болници и къде ли още не. Телефонът му не отговаряше. Накрая намерихме колата пред сградата на Здравната каса. И оттам следват стъпките, заради които случаят беше разгласен в бургаските медии. Сега се ужасявам от мисълта, че ще го изкарат луд и терорист“, продължава разказът на Виктория.
 
Жената е готова да се бори за живота на мъжа си и е  категорична, че съпругът й има право да живее и да се лекува. „Бил е граничар, военен, отличен компютърен специалист е, истински мъж, борещ се за живот в една безправна държава. Моля Ви да ми помогнете като повдигнете въпроса за още 500 болни от хепатит С, които чакат. Случилото се с нас не бива да остане потулено!“, посочва в заключение Виктория. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
 „Сега мъжът ми спи и е в още по-тежко състояние, отколкото беше преди да пристъпи към този краен акт на отчаяние. Не е искал никого да нарани! Искал е само да бъде чут. Отчаяни сме, обичам го, но не зная как да му помогна“, споделя тя.  
 
До миналата година Касата реимбурсираше само две терапии и лекарите сами избираха на коя да се спрат в зависимост от конкретните медицински нужди на болните. Миналага година се прие фондът да поема и трета. Получисе забавяне в лечението на пациентите по новата терапия. Смениха се критериите за поемането у от касата. 
 
Заради новите критерии, специалистите трябва да сменят и терапията на пациентите, на които вече са я назначили по старите правила. Това означава, че всички болни хора ще получат нови протоколи и лекарства, тъй като първият избор на терапия, който НЗОК е определила, започна да се реимбурсира от тази година. Чакането може да се окаже фатално за някои от болните, които са с напреднало чернодробно увреждане
 
Националният консултант по гастроентерология проф. Крум Кацаров обясни, че тези критерии не са консултирани с националните консултанти. Според него е неясно по какви критерии е определена терапията, която е посочена за първи избор.