През февруари 2014 г. 12-годишният Иво Ивов от Радомир чува страшната диагноза неврофиброматоза тип 2Как се случва това?
 
След тежко главоболие, изтръпване на лявата част на тялото на Иво, е извършен скенер, след който лекарите установяват наличие на мозъчен тумор с размери 8 на 16 см. След успешно извършена операция в България, става ясно, че детето има още един тумор, който е калцирал. Провеждането на серия изследвания открива множество туморни образувания и по гръбнака. Тогава и се поставя диагнозата - неврофиброматоза тип 2. 
 
Неврофиброматоза тип 2 (NF2) е централната форма на заболяването невробиброматоза. То предразполага към образуване на множество тумори в централната нерва система. И макар че те са доброкачествени, те се развиват на място, където наличието им създава риск за живота. 
 
Невробиброматоза тип 2 е резултат на мутация или делеция на NF2 гена, по думите на висококвалифицирани тесни специалисти. Този ген се намира в дългото рамо на 22 хромозома и се приема, че има супресивно действие върху туморите
 
Заболяването се среща приблизително при един на 200 хил. души.
 
Най-честите тумори в централната неврофиброматоза са познати като шваноми и менингиоми. Шваномите са доброкачествени тумори, които произхождат от миелоидната обвивка на нервните влакна, състояща се от Шванови клетки. За отличителен белег на заболяването се считат двустранните шваноми на вестибуларните нерви. 
 
Менингиомите са доброкачествени тумори, които водят началото си от клетки на мозъчните обвивки. Менингиомите на главния мозък и гръбначния стълб се срещат при 50 – 60% от случаите. Около 40% от пациентите с NF2 са с множествени менингиоми. Повечето тумори при NF2 растат бавно, като причиняват прогресивно притискане на нервите и съдовите структури, които се намират в съседство. 
 
 
 
 
След първата операция на Иво се провеждат още три в немска клиника в Хановер и два контролни прегледа отново там. При последния контролен преглед става ясно, че туморът, който се намира над лявото му ухо, е нараснал и започва да притиска малкия мозък. Рискът от загуба на слуха е голям. За да се избегне поредната операция, на Иво е назначено лечение със скъпоструващ медикамент, който трябва да се влива на всеки три седмици.
 
В началото на юни е необходимо да се проведат множество изследвания отново в клиниката в Хановер.
 
Сумата, която трябва да се събере за следващото вливане на медикамента, както и за изследванията в Германия, на стойност 18 000 лв., са непосилни са семейството на детето. Затова те провеждат редица кампании, които целят набиране на средства. Под наслов „Живот за Иво“ десетки доброволци – познати и непознати, се включват в борбата за живота му и подпомагане на семейството му. Средствата за почти цялото лечение на Иво са събрани по този начин. 
 
Поредната такава инициатива е благотворителен концерт в подкрепа на Иво, в който ще се включат повече от двадесет български изпълнители. Той ще се проведе на 26 май, вторник, от 18:00 ч. в зала 3 на НДК. Цената на билета е 10 лв., а подкрепата и помощта за Иво и семейството му – безценни. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Иво мечтае да стане известен неврохирург, за да спасява живота на хората така, както са спасили неговия. Той е започнал да пише книга, в която да разкаже своята история.
 
Борбата на детето продължава, а надеждата и желанието му за живот не спират да искрят в неговите очи, макар и преминал през толкова много изпитания. "Моле те, купи си билет, помогни ми да живея!", апелира Ивчо. 
 
На името на Иво е открита и дарителска банкова сметка, която може да намерите на фейсбук страницата Живот за Иво, заедно с повече информация за предстоящия концерт.