Калоян е много жизнено, усмихнато и контактно дете. Опитва да се движи самостоятелно и в най-скоро време ще проходи. Има голям апетит и в момента се развива добре, но преди година и половина родителите му преживяват голям стрес, защото се ражда доста по-рано от термина... 

 

Евгения Николова има проблеми по време на бременността и на няколко пъти й се налага да лежи в болница за задържане. Ходи на 3D ехограф, фетална морфология, амиоцентеза и други изследвания, за да се увери, че всичко е наред с плода. Резултатите от биохимичния скрининг й показват, че нещо не е наред. Лекарите се съмняват, че детето не се храни достатъчно, но проблемът така и не е уточнен. „Накрая наблюдаващият ме гинеколог видя, че детето изостава, направихме консултация с още един и ме изпратиха в „Майчин дом“, обяснява жената, която на 10-ия ден от престоя си в болницата ражда малкия Калоя - едва 850 грама. Детето се появява чрез цезарово сечение.
  
Лекарите в „Майчин дом“ констатират, че бебето, е хипотрофично и е изостанало в развитието си с 5 седмици. Благодарение на това, че е интубирано своевременно, момченцето няма затруднения с дишането в кувьoза. Налага се да престои два месеца и половина в неонатологията на болницата, както и две седмици в Първа многопрофилна болница за активно лечение, за да може родителите му да си го приберат вкъщи.


 

„В началото имаше само малко проблеми, защото беше много мъничък. Но след това вече всичко се оправи. На 40-ия ден го изкараха на креватче, махнаха сондата и апаратите. Веднага щом му дадоха да се храни, си изпи цялото мляко, не сме имали проблеми с рефлукс … Много добре се справяше, много добре наддаваше“, разказва Евгения, която изпаднала в шок след раждането.

 

Въпреки уверението на лекарите, че детето й се бори и ще оцелее, тя не можела да се успокои дълго време. „Аз много се притеснявах, първо детенце ми е, просто бях под голям стрес. Със сигурност трябва да има психолози в неонатологиите, защото има родители, които преживяват появата на недоносено по-нормално, но други не… Може би, ако имаше специалист, който да разговаря с мен и да ми обясни нещата, да ми обърне внимание на проблемите и да ме изслуша, щях по-леко да премина през този период“, обяснява още тя. 

 

За разлика от много родители на недоносени деца, Евгения може да посещава детето си по един час на ден, а след като то започва да пие от шише, й позволяват да го храни. „Даваха ми подробна информация за детето. Много добре се грижеха за него, аз съм им страшно благодарна за всичко, което са направили за него. Просто аз самата имах колебания относно храненето – да не се задави и постоянно треперех“, продължава майката на Калоян.

 

След преместването му в Първа МБАЛ – София майката научава, че детето има яйцевидно сърце и отива за консултация при специалист в Националната кардиологична болница. Оказва се, че Калоян има дилатация (разширение) на дясната камера, която се лекува и след прием на лекарства в продължение на няколко месеца той е много по-добре. „Дилатацията постепенно намалява, а за хипоспадията (проблем на пикочните пътища), която му откриха, ще му направят операции, но все още е малък“, допълва Евгения.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Калоян е само част от хилядите малки герои у нас, които ще посещават семейния център на фондация „Нашите недоносени деца“, който ще бъде открит на 17 ноември в София. „Там ще събираме всички, които сме минали по един и същи път, за някои по-тежък, за някои по-лек … Не е задължително децата ни да контактуват само с недоносени, защото идеята все пак е те да настигнат връстниците си. Но е хубаво, защото така можем да си помогнем взаимно“, споделя Евгения. За нея специалистите, които ще работят там, ще са от полза не само на децата, а и на много родители, някои от които все още не са се отърсили от стреса. 
 
Евгения Николова никога няма да забрави подкрепата, която получава от фондация „Нашите недоносени деца“ по време на престоя на детето й в болница. Сега тя помага на майки, които тепърва преминават през нейния път. „Гледам да ги окуражавам, давам им съвет да бъдат спокойни пред децата, да се усмихват, да ги насърчват, защото те усещат страха и преживяват най-малкото притеснение на майката. Аз го знам от личен опит, защото съм го видяла и при Калоян. За всеки е отреден различен път, но просто трябва някой да ги насърчи“, обяснява тя.

 

Ако искате да подкрепите инициативата на „Нашите недоносени деца“ за изграждане на семейни стаи в три неонаталогични отделения, може да дарите средства чрез:
 
Чрез дарителски SMS с текст на латиница DMS BEBE на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel)
*Цена на 1 sms е 1 лв., а ДДС не се начислява.
*Цена за потребители на предплатени услуги за 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.
Чрез ePay и United Bulgarian Bank на сайта на DMS
Чрез сайта на платформата, където можете да дарите по банкова сметка, PayPal, кредитна/дебитна карта чрез системата на БОРИКА.

 
Текстът е част от съвместния проект на фондация "Нашите недоносени деца" и Puls.bg