Бебе № 1101. С това означение започва историята на едно недоносено момченце и неговата борба за оцеляване. Лекарите не му дават големи шансове и дори не питат родителите как ще го кръстят. Съдбата обаче му отрежда друго...
 
Диана Банкова, която живее и работи във Враца, е майка на три прекрасни момчета. През септември 2006 г. тя ражда първородния си син два месеца преди термина и животът й се преобръща тотално. „По време на бремеността смятах, че всичко с мен е наред, а и следящата ме лекарка твърдеше същото. Едва след преждевременното раждане разбрах, че смъкването на килограми и непрекъснатите проблеми с гаденето са били индикация за някаква инфекция“, спомня си тя. Въпреки че жената отива във болницата в родния си град, Александър проплаква в Майчин дом в София. Още във Враца лекарите й обясняват, че тя няма нужните документи за постъпване и най-вероятно не могат да спасят бебето, защото сигурно става дума за аборт. Мъжът й пита за свободна линейка, която да ги транспортира до столицата, но такава няма. Накрая лекарите им препоръчват да пътуват със собствената си кола до столицата и да търсят „една голяма сграда до НДК“, като изрично ги предупреждават, че не трябва да казват, че идват от провинцията. 
 
Александър се ражда с тегло 1450 гр. „Основното, с което се сблъскахме след това бе пълната липса на информация. В момента, в който родих, аз престанах да съществувам. Всички грижи и внимание бяха насочени към бебето“, разказва Диана и уточнява, че винаги ще бъде благодарна на лекарите, грижили се за него, но доколкото психологическата подкрепа към нея, винаги ще си спомня как друигите майки прегръщат и кърмят бебетата си, а тя не знае какво се случва с нейното. 
 
"Не бой се, виж бебенцето в другия е по-малко и от твоето, а се бори!". Това са единствените думи на съчувствие, които жената чува докато е в болницата, плачейки срещу кувьоза с детето й, омотано от различни животоспасяващи тръбички. Разрешено й е да го вижда само за 5 минути всяка вечер. Скоро обаче я изписват и чувството за безпомощност се увеличава. Като всяка майка на недоносено бебе у нас, Диана се прибира у дома без детето си, изпълнена с множество въпроси, на които няма кой да й даде отговор. Дават й хапчета за спиране на кърмата като й обясняват, че и без това не се знае какво ще стане с недоносеното й дете, затова е по-добре да не се измъчва. „Всички наоколо ме заливаха с фалшив оптимизъм как всичко ще е наред, а в същото време лекарите се държаха така сякаш всеки момент ще се случи най-лошото, защото тези деца са толкова малки и нестабилни...“, разказва още Диана, която с подкрепата на мъжа си не спира да се бори за това да кърми Александър.  
 
След като родителите се прибират във Враца, се опитват да разберат за състоянието на сина си по телефона, но от отсрещната страна на слушалката им казват, че не дават информация по телефона. Детето им прекарва 17 дни в Майчин дом, след което 33 в неонатологията на Първа МБАЛ София.  За този период Диана успява да го зърне 5 пъти, а баща му само два. След като е изваден от кувьоза, Алекс има проблем с дробовете и медиците го връщат в него отново. "Обадете се до час! Бебето не е добре, има проблем с дишането и сигурно няма да оцелее!". Това са само думите, които родителите чуват от лекарите, когато с еинтересуват какво става, но напук на лошите прогнози тяхното момченце се справя с трудностите и в края на октомври е изписано от болницата.
 
 
Днес Диана Банкова не се тревожи толкова за Алекс, защото детето се развива много добре за възрастта си. Но въпреки това преживява всяка история на други майки на недоносени като своя, защото се е посветила на това да бъде доброволец във фондациите "Майки за донорство" и "Нашите недоносени деца". „Още помня собственото си усещане за безпомощност и се стремя винаги да подкрепям родителите на преждевременно родени деца. Надявам се да им помогна да избегнат самообвиненията и чувството за вина за случилото се. От личен опит знам, че адекватната подкрепа и разбиране са от изключителна важност в тези моменти. Това е и причината фондация „Нашите недоносени деца“ да търси начин семейните стаи за подкрепа на родители и недоносени деца да станат реалност“, обяснява жената. За нея и колегите й е важно не само да се подобри грижата за недоносените деца в неонатологиите в страната, а и да се работи с родителите на преждевременно родените деца.
 
„У нас кенгуру-грижа все още не е наложена практика. Нашата цел е да променим това, за да приближим грижите за недоносените бебета и болните новородени до европейските стандарти и препоръки за добра грижа. Що се отнася до храненето с майчина кърма, Световната здравна организация и престижните професионални организации на педиатрите и неонатолозите насърчават кърменето и храненето на недоносени и новородени с нея... като много важна предпоставка за възстановяване и съхраняване на тяхното здраве, неврологично развитие и имунитет, както и като начин на превенция на редица усложнения, свързани с преждевременното раждане“, казва още майката.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Всеки, който иска да се включи в инициативата на „Нашите недоносени деца“ за изграждане на семейни стаи в три неонаталогични отделения, може да го направи по следния начин:
 
  • Чрез дарителски SMS с текст на латиница DMS BEBE на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel)
*Цена на 1 sms е 1 лв., а ДДС не се начислява.
*Цена за потребители на предплатени услуги за 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.
  • Чрез ePay и United Bulgarian Bank на сайта на DMS
  • Чрез сайта на платформата, където можете да дарите по банкова сметка, PayPal, кредитна/дебитна карта чрез системата на БОРИКА.

 

Текстът е част от съвместния проект на фондация "Нашите недоносени деца" и Puls.bg