Надя Дренска е преди всичко майка. Тя е от онези хора, които въпреки болката успяват да се изправят и да се превърнат в опора за други и двигател за промени в обществото. 
Нейната история можем да започнем с раждането на дъщеричката ѝ, която е едно от недоносените деца на България. Както за всяко семейство, така и за семейството на Надя преждевременната поява на бебето носи шок и стрес. Момиченцето е борбено и благодарение на грижите на медицинския екип този кошмарен период завършва добре за тях.
Сблъскали се с липсата на информация за недоносените деца и помагала, насочени към родителите за справяне с проблемите при отглеждането им, Надя и съпругът ѝ решават да създадат сайт в помощ на родители, изпаднали в подобна тежка ситуация. 
Съдбата, както самата тя споделя, я среща с Нина Николова и Виолета Бакалова. Трите създават фондацията „Нашите недоносени деца“ и оттогава не спират да работят за каузата.
Една от инициативите им е създаването на наръчника за родители „Всичко за недоносените бебета“, който Надя реализира с професионализъм и преди всичко с много любов. Неговата електронна версия към днешна дата има 7500 сваляния - www.earlybaby.info.
 
- Една от инициативите на Вашата фондация „Нашите недоносени деца“  е наръчникът на преждевременно родени бебета. Разкажете ни малко повече на него. 
 
Всичко за недоносените бебета" е подробен наръчник, който обхваща цялата необходима за родителя информация от преждевременното раждане, през болничния престой до следболничната грижа. Постарахме се да предоставим информация относно най-важните въпроси, които вълнуват родителите на недоносени деца и се надяваме, че по този начин успяваме поне в известна степен да направим живота им малко по-лек. Опитахме да "преведем" сложната медицинска терминология на достъпен и разбираем език, така че в тези първи дни след раждането на недоносено дете, когато всичко е толкова ново, сложно и объркващо, да спестим на родителите лутането в търсене на адекватна и проверена информация.
 
- Как се зароди идеята за наръчника? Кои са авторите и какви източници на информация използвахте при неговото създаване? 
 
Идеята се зароди, когато родих дъщеря си София в началото на осмия месец и първите ми думи след като се посъвзех бяха към съпруга ми "Купи ми книга за недоносените деца. Нямам представа какво следва от тук нататък". И тогава с изненада разбрахме, че такава книга няма. Нещо повече - нямаше почти никаква информация дори онлайн. Единствените места, където човек можеше да чете, бяха интернет форуми. А както добре знаете, тези места са „нож с две остриета“ - могат да бъдат както много полезни, защото хората споделят личния си опит, така и много подвеждащи.
 
Дълго време след създаването на фондация "Нашите недоносени деца" тази идея стоеше в главата ми, но по една или друга причина не успявах да я завърша. През това време обаче събирах информация от всички истории, с които се сблъсквахме във фондацията - какво е важно за родителите, какво искат да знаят, какво задължително трябва да бъде включено.
 
Автори на медицинските текстове са лекари, специалисти в грижите за недоносени деца. Най-голяма заслуга за създаването на наръчника има д-р Таня Праматарова, завеждаща на неонатологично отделение в МБАЛ "Д-р Иван Селимински", гр. Сливен. Тя прие много присърце идеята за създаване на наръчника и нещо повече - заедно работихме дълго и упорито така, че да направим текстовете достъпни и разбираеми за родителите.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Други лекари, които участваха в създаването на наръчника са доц. д-р Христо Мумджиев, неонатолог и доц. д-р Иван Чавдаров, специалист по физикална и рехабилитационна медицина.
 
Много сериозно внимание е отделено на кърменето и съвети към майката как да запази кърмата си в периода на раздяла с бебето. Цяла глава е посветена на темата, разработена от консултанта по кърмене Христина Янева, Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене".
 
Раждането на недоносено дете е изключително стресово събитие, което кара родителите да изпитват противоречиви чувства. Поради тази причина засегнахме подробно и темата за емоционалното състояние на родителите и как да се справят с тежките моменти след преждевременното раждане. Тук ключова е ролята на психолозите на фондация "Нашите недоносени деца" Инна Минкова и Михаела Виденова.
 
- За кого е полезен наръчникът? Само за майките на недоносените деца или за по-широк кръг от хора?
 
Наръчникът е полезен преди всичко за родителите на недоносени деца. Но той също така би могъл да бъде полезен и за близките в тези семейства. Частта, посветена за кърменето смятам, че е важно да бъде прочетена от всички медицински специалисти, които работят с майки на недоносени деца - медицински сестри, акушерки, лекари.
 
Крайно необходимо е тези майки да започнат да бъдат насърчавани да кърмят своите деца и да им бъдат давани адекватни съвети как могат да запазят лактацията си по време на раздяла с бебето.
 
Наскоро направено проучване от фондацията показва, че над 50% от майките не са получили никаква подкрепа по отношение на кърменето. Това е много тревожно.
 
- Как подбрахте темите, които са включени в наръчника?
 
Темите бяха подбрани, както на базата на моя личен опит като майка и въпросите, които са ме вълнували, а не съм намирала отговор, така и на базата на разговорите ни с много родители на недоносени дечица. Фондация "Нашите недоносени деца" има група във фейсбук, в която пишат над 3000 родители и виждаме всеки ден какво ги вълнува, от каква информация имат нужда.
 
 
- Наръчникът и онлайн платформата съществуват вече повече от година. Имате ли обратна връзка от родителите – полезен ли е, кои са най-четените или посещавани теми?
 
Наръчникът е разпространен в близо 40 отделения в страната и майките, които са родили по-рано го получават веднага след раждането. В същото време на платформата Earlybaby.info може да бъде намерена цялата информация от наръчника напълно безплатно.
 
Определено бих казала, че, както сайта на фондацията, който също засяга подробно всички теми, свързани с преждевременното раждане, така и платформата са много посещавани от родителите.
 
Темата за кърменето и съвети как майката да запази кърмата си, когато е далеч от бебето са сред най-посещаваните теми. По отношение на всичко останало изглежда, че няма особена разлика. Всичко е важно за родителите - причините за преждевременното раждане, усложнения и рискове от усложнения, медицинска терминология, кое за какво служи в отделението, какви са всички тези машини, превенция на различни заболявания, необходими профилактични прегледи, захранване, двигателно развитие.
 
- Според Вас, освен лесен достъп до специализирана и синтезирана информация, каквато давате с наръчника, какво друго би могло да помогне на семействата на недоносените бебета да преминат през това голямо изпитание за тях?
 
На Световния ден на недоносените деца тази година стартирахме новата си кампания за изграждане на първия семеен център, фокусиран върху грижите за децата, родени твърде рано и техните семейства. Определено сме на мнение, че нещата не приключват с излизането от болницата, а напротив - едва започват. Всички ние, във фондацията, сме родители на деца на възраст между 4 и 6 години и ясно си даваме сметка, че това да си родител на недоносено дете е нещо, което играе роля в живота ти доста дълго време.
 
Повечето хора смятат, че на тази възраст нещата вече отдавна са зад гърба ти, но това не е така. Проучванията показват, че недоносените деца са в много голяма степен застрашени от различни затруднения в развитието, социална адаптация, поведенчески и образователни затруднения и пр.
 
Все повече се говори за т.нар. "поведенчески фенотип на недоносеното дете", което се характеризира със затруднения в емоционалните взаимоотношения, езика, вниманието, преработката на информация. Ранната интервенция и адекватна подкрепа могат да помогнат много в развитието на тези деца. 
 
В същото време семействата имат нужда от подкрепа и разбиране, така че този център ще бъде място, където ще могат да намерят както психологическа консултация, така и среда, в която заедно с много друго родители могат да споделят, общуват, обменят информация и т.н. 
 
Искрено се надяваме до края на следващата година да успеем да отворим центъра и за това призоваваме дарители, които смятат, че каузата ни си струва, да ни подкрепят.
 
 
Как да стане това, можете да научите на адрес - www.premature-bg.com