Живот на педали. Така 31-годишният Пау Салва определя своето ежедневие. Испанецът не само кара колело за удоволствие, той почти не се разделя с него, защото то е неговата терапия за борба с усложненията от хемофилията. Рядкото генетично заболяване, при което кръвта трудно се съсирва, налага болните да спортуват, за да поддържат по-добра физическа форма. И младият колоездач знае това много добре. 

 

„Като бях малък, не можех да правя много от нещата, които вършеха децата на моята възраст. И се питах защо, защо не мога като другите?!“, разказва Пао, който винаги е имал свръхпротекцията на своите родители заради болестта. Тъй като при него дори едно дребно нараняване може да причини неспиращо кървене, не му давали да играе често навън, да се катери по дърветата, да прави бели. „Дори да отидехме някъде на екскурзия с родителите ми, за да се разнообразя, те пак ме пазеха адски много, което ме караше да се чувствам зле“, спомня си той. 


 

Пау започва да играе тенис на маса още на 10-годишна възраст. Научава се да се грижи по-добре за мускулите си чрез спорта и състоянието му бързо се подобрява. „Лекарите ми препоръчаха да спортувам, защото ще е полезно за мен и аз избрах плуването. След което започнах да тренирам и тенис на маса“, продължава испанецът, който играел тенис поне 3 часа в залата, но по-късно се преориентирал към карането на колело. Прекарвайки по-голямата част от последните пет години в трениране и състезания по колоездене из Европа, Пау записва бакалавърска програма по спортни науки в Университета във Валенсия. 

 

Източник: YouTube

 

„Връщайки се назад във времето мога да кажа, че не съм имал големи проблеми с кървенето от рани, което се дължи най-вече на спорта... Докато се лекувах и спортувах, се чувствах по-добре и по-добре. Тогава разбрах, че мога да постигна много, ако спортувам“, обясни колоездачът, който като студент решава да направи нещо по-мащабно, за да помогне на хората, страдащи от хемофилия в Испания.

 

„Заедно с Асоциацията по хемофилия създадохме един прекрасен проект. И решихме с моята история да запалим други хора, страдащи от хемофилия, за да подобрят своето физическо състояние и се чувстват по-пълноценни“, казва той. Така през 2016 г. стартира #pedaleaporlahemofilia (в превод от испански - "на колелото на хемофилията"). Проектът, който е подкрепен от фармацевтичната компания Bayer, дава надежда на много испанци, страдащи от генетичното заболяване. Пау показва голяма част от своето ежедневие в социалните мрежи – как се храни, колко често кара колело, как ходи на лекар, как се лекува. По този начин дава по-голяма гласност на това как колоезденето помага при болните от хемофилия. „По-голямата физическа активност прави ставите по-здрави, което значи по-малко кървене и по-добър начин на живот“, посочва той. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

„Аз съм щастливец, защото се лекувам по съвременни методи, но поколенията преди мен не са имали тази възможност. Ние не търсим шампиони, основната ни цел е да покажем какво съм постигнал аз, да мотивираме останалите... Планираме работа с деца с хемофилия, някои от които дори да участват в големи състезания. Смятаме да включим и техните родители в част от заниманията. По този начин те ще виждат напредъка на малчуганите и ще са спокойни, че децата им са добре, защото всички знаем, че за тях е много трудно“, споделя колоездачът пред Puls.bg

 

Около 3 000 души в Испания имат хемофилия. Пау Салва е само един от примерите за това как ранното диагностициране, комбинирано с иновативна терапия и спорт, помагат за постигането на отлични резултати при хората с рядката болест.