Колкото и да се чувстваме добре - жизнени, с нужния тонус, за репродукцията възрастта е фактор, който не бива да пренебрегваме! Вече свободно се говори по тези въпроси, има достъпна информация, така че всеки, който се е интересувал знае, че на 35-годишна възраст репродуктивните способности при жената не са както на 25. А след 40 с всяка изминала година шансовете за зачеване на дете намаляват драстично, заедно с резервите от яйцеклетки. Дори в последните години се наблюдава тенденцията все повече жени преди 40 години да страдат от синдрома на намален или изчерпан яйчников резерв. (Първата страница от споделеното от Мария Желязкова)

 

От друга страна не са малко жените, които по-късно започват да правят опити за дете по ред причини: посвещават години на обучение, развиват се професионално или минават години, докато семейството усети стабилност и е готово за деца. А с напредване на възрастта е много по-трудно не само да забременееш, но и да родиш здраво дете, защото се покачва рискът от аборт, както и вероятността от генетични аномалии на плода.


 

Относно инвитро опитите мисля, че има една граница от 45 години, след която шансовете са много малки! В същото време от медиите разбираме, че някоя популярна личност очаква своята първородна рожба, че е бременна на 45 години, на 50 или дори след 50...

На всички жени, които се доверяват на тези новини, искам да кажа, че често това, което ни се поднася, не е цялата истина, не знаем пълната информация за конкретния случай. Обикновено да се постигне бременност на 45-50-годишна възраст, изисква много усилия отстрана на специалистите, понякога години изследвания и много инвитро опити. Също важно е да се знае, че на тази възраст успешните опити в голямата си част са с донорски яйцеклетки!

 

Времето, в което живеем, е много динамично, но да се има предвид че фертилността при жената започва да намалява след 30 години.  Ако за жените на възраст под 35 години шансът за успех при инвитро процедура е към 35-40%, за тези над 40 шансът пада до към 15%, а при жените над 45 - забременяването със свои яйцеклетки клони към 0%. В този смисъл препоръката е жените да не отлагат много във времето, тъй като дори и с прилагане на репродуктивни техники, успеваемостта с годините намалява, а лечението е много скъпо.

 

Да, Фондът за асистирана репродукция е изключително постижение! Сдружение "Зачатие", от създаването си преди 14 години, полага големи усилия да се говори открито за големия процент на хората с репродуктивни проблеми в страната. Първата завоювана победа е за частично финансиране на лечението на двойки с репродуктивни проблеми, това е Програмата за лечение на безплодието при жената на НЗОК през 2005-2008 г., която тогава поема част от лекарствата за една инвитро процедура, за времето си не е никак малко. По-късно, с помощта на спонтанните действия на стотици млади хора, Сдружението изиграва ключова роля за създаването на Фонда за асистирана репродукция. Двойките с репродуктивни проблеми могат да разчитат на държавно финансиране от Центъра за асистирана репродукция, в чийто Обществен съвет "Зачатие" има свой представител. От тази година подпомагането се увеличи от 3 на 4 инвитро процедури на свежи ембриони, както и 4 трансфера на размразени ембриони, което отново е по инициатива на "Зачатие". И така, възможности има, но да не се чака прекалено дълго!

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Сдружение "Зачатие" полага усилия за поддържане на своя информационен портал zachatie.org. Това е първият и досега най-големият портал за репродуктивно здраве и стерилитет, поддържан на български език. Освен че включва богата библиотека с актуални медицински материали за репродуктивното здраве, дава възможност за взаимопомощ и емоционална подкрепа във форумите, които също са най-посещаваните форуми с такъв характер у нас.

 

Уникална част от сайта на "Зачатие" е и безплатният онлайн календар за следене на овулация и бременност на български език. Както и темите за консултация с медицински специалисти.


С радост мога да споделя, че хората вече са станали по-открити за проблема си и освен във форума, който им осигурява комфорта да бъдат анонимни, те вече спокойно споделят и в нашата група в социалната платформа, където също могат да получат подкрепа и насоки.

 

Много важна инициатива относно информирането на хората с репродуктивни проблеми, е и Денят на репродуктивното здраве, който сдружение „Зачатие“ организира вече 13 години поред през месец юни в различни градове на страната. Едно уникално събитие, на което присъстват водещи репродуктивни специалисти в страната ни, включва презентации на новите достижения в тази област на медицината, както и възможността за консултации на пациентите с лекарите.

 

Ще се проведе на 9 юни в гр. Плевен от 11 ч. в сградата на Областна администрация. Каним всички желаещи от Плевен, региона и от цялата страна! Тази година мотото на събитието е "30 години инвитро в България", а основната тема на информационната сесия е "Асистираната репродукция в България - минало, настояще и бъдеще".

 

Отново организираме Експо-алея на клиниките по стерилитет в България, така посетителите могат да се информират за различните възможности за лечение в съответната клиника в непосредствен разговор със специалистите.

 

Напълно безплатни са както посещението на това събитие, така и възможността за индивидуални консултации с лекарите. Както всяка година, така и тази, ще има финансова подкрепа. Петима от посетителите ще получат ваучер от сдружение "Зачатие" на стойност 500 лева за диагностика и лечение на стерилитет. Имената на печелившите ще бъдат изтеглени с жребий.

 

Но едно от най-важните неща според мен, е възможността пациентите да получат подкрепа от други хора в същото положение, да споделят опит, да почувстват приятелско отношение и да разберат, че не са сами в тази трудна борба.

 

Ние със съпруга ми изминахме дълъг и много труден път, но ето че сега къщата ни е пълна, щастливи сме, че имаме нашите две момиченца. Понякога си мисля, че независимо от трудностите, си е струвало да направим всички тези усилия. Това ни направи по-силни хора, здраво стъпили на земята, борбени и обичащи. Разбрахме че има и други хора, които са извървели не лек път, за да бъдат родители, срещнахме и други семейства с подобна съдба, които в трудни моменти ни протягаха ръка, за да продължим! Това са доброволците от сдружение "Зачатие"! Благодарим!