32-годишната журналистка от София Миглена Иванова страда от системното автоимунно заболяване лупус. То се диагностицира много трудно и неслучайно е наречено „Великият имитатор”, защото може да изглежда като десетки други заболявания. 
 
По повод Информационната седмица за ревматични заболявания (8 – 14 май) Миглена Иванова разказва как се е отключил и проявил лупусът при нея и колко дълго се е лутала по кабинети и лечебни заведения, докато намери правилната диагноза и лечение.
 
- Миглена, кога се появиха първите симптоми на вашето заболяване и какви бяха те?
 
Като се замисля, може би още в ученическите и студентските ми години съм имала някакви симптоми на лупус. Най-осезаемо обаче започнаха да се проявяват 5 – 6 години преди поставянето на диагнозата. Самата диагноза ми беше поставена през 2015 г. Изпитвах наистина жестока умора – до такава степен, че ми беше безкрайно трудно сутрин да стана от леглото и да отида на работа. През зимния сезон всеки месец получавах инфекции на белите дробове, бронхити. Често имах и уринарни инфекции, увеличен белтък в урината.
 
- Какви специалисти Ви преглеждаха и лекуваха по някакъв начин?
 
Първоначално ме изследваха пулмолози. Правеха ми рентгенови снимки и установяваха, че белите ми дробове са чисти. Пращаха ме при нефролози, за да се установи причината за белтъка в урината и уринарните инфекции. Около месец преди да ми бъде поставена диагнозата лупус, имах друга диагноза – миелом (злокачествено заболяване на костния мозък), поставена от известен нефролог. Около един месец живях и с ужаса от тази диагноза.
 
- Как стигнахте до правилната диагноза?
 
Един от нефролозите, при които се преглеждах периодично, реши да пусне имунологични изследвания, защото се усъмни за автоимунно заболяване. На ехографа не се виждаше някакъв съществен проблем с бъбречната функция, нито с формата и размера на бъбрека. Нямаше изменения, които да показват, че става въпрос за чисто бъбречен проблем. Явно белтъкът в урината беше вследствие на нещо друго.
 
Заради поставената онкологична диагноза обаче, имунологичните изследвания не стигнаха до мен, тъй като вече бях изписана от болницата и препратена към съответен специалист. Сетих се за тях седмица или две след като ме изписаха от болницата с онкологичната диагноза и вече бях тръгнала по специалисти за второ мнение. Наложи се да ходя до лабораторията, в която ми бяха взети пробите, и да си търся копие на имунологичните изследвания сама. Един от специалистите имунолози там ми посочи, че има отклонение в една група антитела и ми обясни, че по-вероятно става въпрос за ревматично заболяване, отколкото за онкологично или хематологично.
 
Така стигнах до истината. Отне ми 4-5 години. При някои хора със същата диагноза отнема и по 7-8-10 години да стигнат до нея и да започнат лечение. Това забавяне обаче затруднява лечението много сериозно.
 
- Как се лекувате и как се чувствате?
 
Първоначалното лечение беше с химиотерапевтици и високи дози метилпреднизолон. В момента приемам няколко лекарства, включително и по-ниски дози кортизон. Едно от лекарствата си купувам от чужбина, защото аналогът, който се продава в България, е значително по-токсичен за човека и с повече странични ефекти.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Лечението на лупуса често е много трудно, докато се намери правилната формула, която да действа на конкретния човек. Хората с това заболяване имат много индивидуални симптоми и страдания. Всеки случай протича  различно и съответно на различните хора действат различни комбинации от медикаменти. Познавам хора с лупус, които и до ден-днешен не са намерили правилната формула за лечението си и не могат да се почувстват добре.
 
- Какво промени болестта в живота Ви?
 
Честно казано, очаквах да срещна повече трудности, но извадих късмет – най-вече с колегите ми, защото очаквах много сериозни проблеми на работното място. Оказа се точно обратното. Получих голяма подкрепа, която продължавам да получавам и сега. Не бих казала, че нещо се промени за мен. Може би сега се замислям повече за себе си, за нуждите си, отделям си повече внимание. Смятам, че автоимунните заболявания се проявяват, когато напълно сме забравили за себе си, когато се поставяме на съвсем заден план и се втурваме да преследваме някакви други цели. А през цялото време тялото ни подава малки сигнали, които всеки от нас трябва да се научи да чува и да взема предвид, защото в един момент се стига до грандиозен срив. Точно това стана и с мен. Освен това при мен има и наследствен фактор за отключването на това автоимунно заболяване. И родителите ми, и други мои роднини имат ревматични заболявания. Майка ми също се оказа, че има лека, субклинична форма на лупус, който се диагностицира едва след като диагностицираха мен. Винаги има генетична предразположеност плюс някакъв отключващ фактор – стрес, емоционален фактор, претоварване, медикаментозно лечение, прием на контрацептиви при жените. Имунният срив може да е следствие и от друго заболяване. Много от факторите, които провокират лупус, дори не са проучени добре от съвременната медицина.
 
- А майка ви от какво е страдала през годините?
 
От неща, които човек не би и помислил да свърже с ревматично заболяване. При нея имаше умора, кожни проблеми, мускулни схващания, болки по ставите. Но те не бяха непрекъснати, за да я карат да търси лекарска помощ в тази насока. Просто след като аз получих диагнозата лупус, свързахме нещата при майка ми и разбрахме, че най-вероятно и при нея става въпрос за същата диагноза.
 
Още от историята на Миглена Иванова може да видите във видеото: