Преди много години хората у нас събираха станиоловите листчета от кутиите за цигари, с парите от които осигуряваха инвалидни колички за нуждаещи се. Тогава много пушачи направиха добро благодарение на вредния си навик. Сега са модерни кампаниите за събиране на капачки. Но колкото и да се говори за рециклирането за социални каузи, не всеки знае за какво иде реч. Дори и да не си го признаваме, по-голяма част от нас не изхвърлят боклука си разделно, да не говорим, че сме скептични към дейностите за благородни цели. 

 

Събирането на пластмасови капачки през отминаващата 2017 г. се превърна в нещо много повече от рециклиране. Истината е, че чрез различните инициативи хората не само са „по-еко“. Те спасяват живота на преждевременно родени бебета, оборудват болнични помещения, набавят техника за много домове у нас, помагат на хора, останали без дом ...


 

През октомври 2016 г. ученици от Строителния техникум в Бургас стартират кампания за събиране на пластмасови капачки. Целта им е с парите да помогнат за закупуването на апаратура за УМБАЛ Бургас. Други училища също се присъединяват и скоро хиляди хора от морския град и цялата страна започват да изпращат пластмаса на лечебното заведение. Така за една година те успяват да съберат над 10 тона и набавят половината от парите за нов кувьoз, а останалата част постъпват от дарители. 

 

Източник: УМБАЛ Бургас

 

Само преди около месец  ръководството на УМБАЛ Бургас оповести, че кувьoзът вече е закупен (13 380 лв.). Кампанията „Дари капачка – спаси живот“ обаче ще продължи и през новата година. Този път парите от капачките, предадени в лечебното заведение, ще отидат за линейка с оборудване за бебета, която да се ползва и от останалите болници в морския град. „Каузата е провокирана от лична история. През август една от нашите неонатоложки трябваше да превозва бебе на 3 дни до София, в критично състояние и с нужда от спешна сърдечна операция. Навън беше 40 градуса, а в линейката - около 45. Без климатик. Охлаждала го е вътре как ли не, за да го запази живо, докато пристигнат“, разказа пред Puls.bg Юлия Андреева.  

 

Събиране на капачки има и в други части на страната. МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Козлодуй също се нуждае от нова апаратура. Жители на града предават пластмасовите изделия от над 6 месеца, за да подновят част от техниката в акушеро-гинекологичното отделение. „Наскоро болницата получи дарение от „Свети Лазар“. Те са си купили нова техника и ни подариха стария си кувьоз. Но имаме нужда поне от още един, който да е нов“, обяснява старша акушерка Силвия Оприцова. И уточнява, че освен в болницата, в АЕЦ „Козлодуй“ и Община Козлодуй също активно събират капачки, за да подмогнат благородната кауза. 

 

Един от столовете в родилното отделение на козлодуйската болница е на повече от 20 години. Работещите там се надяват, че чрез eко идеята ще бъдат събрани средства и за реанимационна маса, модерна инфузионна помпа за обдишване на бебета, както и други приспособления, нужни за грижата на най-малките им пациенти. Предстои до края на годината Община Козлодуй да оповести колко тона капачки са събрани, но най-вероятно кампанията ще продължи и през 2018 г. 

 

Източник: УМБАЛ-Русе

NEWS_MORE_BOX


Много хора предават „капачки за играчки“ в УМБАЛ-Русе. Там занималнята в новото отделение по педиатрия бе обзаведена със средства от инициативата, подобна на тази в Бургас и Козлодуй. Тя продължава и към настоящия момент. Досега са събрани 1 тон и 950 кг. или малко над 442 лв. „Занималнята е вече обзаведена с най-основното - маси и столове, играчки и занимални материали както за по-малките, така и за по-големите пациенти в отделението. Въпреки това, кампанията продължава, тъй като занималнята периодично се нуждае от обновяване на материалите“, съобщиха от болницата и показаха снимки на помещението, в което децата, лекуващи се в болницата могат да играят в студенти зимни дни.


За закупуването на един модерен кувьоз трябват около 20 тона капачки. Тази бройка може да бъде реализирана за около година, а защо не и за по-малко, всичко зависи от нас. В тази връзка Мартина Йорданова и Лазар Радков от София са си поставили за задача да мотивират все повече българи да се включат в социалната кауза В края на октомври те събраха стотици софиянци пред стадион „Васил Левски“. Хората чакаха на опашка, за да предадат своите капачки. Техният проект се казва „Капачки за бъдеще“ и до момента чрез него са предадени 9 865 кг. пластмаса (1 кг. е 0, 40 лв. /3 946,00 лв.). „Правим го, защото вярваме, че България и светът като цяло могат да станат едно по-приятно за живеене място, когато всеки от нас започне да полага ежедневни усилия за това“, разказва Мартина. Тя и доброволците от фондация „Лазар Радков“ искат да дарят нов кувьoз на болницата в Червен бряг, но за целта имат нужда от още 3 854,00 лв.

 

Източник: "Капачки за бъдеще"

 

Нищо не ни коства да отделим няколко минути, за да съхраним капачката на пластмасовата бутилка. По този начин допринасяме за една добра кауза – спасяването на живот с апаратура.