„Имам много мечти, първата от която е да оздравея. Все още обаче най-голямата и скъпа от тях е да си остана добър човек и да помагам на другите“. Това са думите на 15-годишния Даниел Сакалиев от Ардино, който води най-голямата битка в живота си. Той е с остра лимфобластна левкемия - прогресивно заболяване, при което се наблюдават значителни количества незрели бели кръвни клетки  (лимфобласти) в кръвта и костния мозък.
 
Семейството на момчето започва ходенето по мъките през юни 2014 г. Тогава Дани постъпва в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, където се лекува от болестта в продължение на 8 месеца. Състоянието му се стабилизира и той попада в ремисия. „От кортизона получи една психоза. 23 дена беше в едно объркано състояние, не знаеше какво говори. Като отмина това лекарите казаха, че е добре и няма нужда от повече химии“, обяснява неговата майка Валентина, която смятала, че всичко лошо ще приключи и след поддържащата терапия детето й ще се върне към нормалния начин на живот.
 
През септември 2016 г. обаче момчето получава нови здравословни проблеми. „Той не ни е казвал два месеца и вече като няма как да търпи болките, аз разбрах, че има нещо. Оттам отидохме в нашата болница в Ардино. Д-р Адам Персенски го видя и каза, че трябва да го прегледа уролог. Посетихме един в Кърджали, но той ни насочи към Пловдив, където детето се е лекувало досега“, обяснява майката. 
 
След множество изследвания лекарите констатират, че в кръвта на момчето има 23,5 % бласти (мръсни клетки). Тогава родителите на Дани чуват най-лошото - че детето им ще умре до няколко седмици, ако не стартира лечение. Така започва голямата им борба.
 
На 3 декември младежът получава минингит и гъба Кандида заради множеството химеотерапии, които претърпява. „Наложи се за 10 дена да му направят 4 лумбални пункции. Медикаментите, с които овладяхме минингита, бяха дарени от един известен волейболист, който дойде в болницата“, спомня си Валентина Сакалиева. 
 
"Трудно приех мисълта, че отново съм болен, но я приех и се боря до дните за трансплантацията на костен мозък. Вярвам, че всичко ще мине както трябва“, казва Дани, който може да се излекува, ако получи костен мозък от брат си.
 
Сложната интервенция трябва да се осъществи в клиника в Германия. За тази цел лекарка, която е родом от Ардино и работи от години там, се е заела да помогне на него и родителите му по време на престоя. „Имат пълна съвместимост с брат му, който през март ще направи 21. Предстои лекарите да разберат дали Дани ще може да приеме костния мозък от брат му“, споделя още майката, която смята да подаде заявление за подпомагане от Фонда за лечение на деца, но още не разполага с всички нужни документи. Времето обаче тече, защото тя и съпругът й имат по-малко от два месеца, за които да съберат 300 хил. лв. Сумата е непосилна за тях.
 
Близки на семейство Сакалиеви, съученици и приятели на Дани, както и много непознати от България и чужбина подемат кампания за събиране на средства за трансплантацията в Германия. За тази цел са създадени кутии за дарения, разположени в търговски обекти на територията на Ардино, Кърджали, Смолян, Златоград, Мадан, Доспат, Неделино, Момчилград, Пловдив, Куклен, Първомай, Силво полем, Съединение, Хасково и други. Така само до 6 януари са събрани близо 146 000 лв. „Ние сме много благодарни на всички, които по какъвто и да е начин са съдействали в кампанията за набиране на средства“, казва майката, която е неотлъчно до сина си. И добавя, че гледа да не пада духом и вярва, че детето й ще оздравее. 
 
„По света има толкова зло, а доброто постепенно намалява, затова мисля че съм длъжен да се опитам да спра това, да донеса поне малко щастие в живота на човека“, казва Дани, който от септември миналата година до момента е в болница и не може да посещава училище. Той не спира да мисли положително, за които допринасят и приятелите му, дошли да го видят чак в Пловдив. Момчето вярва, че ще скоро ще успее да навакса 9 клас и продължи образованието си. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
„Да помогнем на Дани“ се казва страницата във Фейсбук, над която работи екип от студенти и  където може да намерите информация за различните инициативи и предстоящи събития, свързани с набирането на средства по сметките на момчето: 
 
Банкова сметка в лева:
Банка: ДСК
Име: Даниел Ясенов Сакалиев / DANIEL YASENOV SAKALIEV
IBAN: BG24STSA93000024150136
BIC: STSABGSF
 
Банкова сметка във валута:
Bank: DSK BANK
Name: DANIEL YASENOV SAKALIEV
IBAN: BG45STSA93000024150243
BIC: STSABGSF