Името ми е Мария Желязкова, ще се опитам накратко да разкажа за моя път от скръбта по загубата на дете до щастието отново да бъда майка. Както и радостта да бъда част от една група прекрасни хора с огромни сърца - доброволците на сдружение "Зачатие"!

Късно срещнах човека до мен. Със съпруга ми взехме решение да имаме дете след като вече бях навършила 40-годишна възраст, твърде напреднала възраст за репродукция при жената! Случи се така, че с много малка намеса отстрана на репродуктивния специалист забременях спонтанно и на 42 години родих нашето момченце. Но радостта ни беше кратка, загубихме детенцето…

 


Въпреки неизмеримата болка и мъка от загубата, ние решихме, че ще направим всичко, което е по силите ни, да имаме отново дете!

Във форумите и библиотеката на zachatie.org намерих безценна информация относно вероятността за бременност при жени след 40 години, насока за специалисти и споделения опит на други жени на тази възраст. Благодарение на "Зачатие" много бързо се ориентирахме в нашата ситуация, направихме необходимия набор основни изследвания и се насочихме към клиника по репродуктивна медицина. Започнахме подготовка на първата ни инвитро процедура, а успоредно с това и необходимите документи за осиновяване. Знаейки, че процедурата по осиновяване също изисква няколко месеца за одобрение на документите, а след това изчакване от година, две или повече, решихме, че не бива да губим никакво време. Следването на ясен план ни крепеше в следващите години. Както и надеждата, че по един или друг начин ще сбъднем мечтата си отново да бъдем родители.

 

Мечтата за дете е най-прекрасната и най-вдъхновяващата, но и несравнимо болезнено е, ако човек усети, че съществува вероятност да не може да осъществи тази своя мечта - лутаме се от объркване и гняв, до крайно отчаяние… Минахме през всичко това, за радост с добър завършек за нас - щастливи сме, че имаме нашите две момиченца!

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

В най-трудния период за нас, доброволците от "Зачатие" ни подкрепиха с насоки за специалисти и лечение. С добра дума, когато губехме надежда и не на последно място, подкрепиха ни финансово. След загубата ни - с целеви ваучер "Майките на Зачатие помагат", а две години след това - с още едно подпомагане от благотворителната инициатива "Коледно желание". Дарените средства използвахме за дофинансиране на инвитро процедури. Минахме през няколко опита: един стимулиран инвитро опит, за съжаление с лошо качество на ембрионите, няколко трансфера с много лека стимулация, както и процедура с донорски яйцеклетки.

 

Аз не успях да се възползвам от държавното финансиране на 3 опита от Центъра за асистирана репродукция, поради напредналата ми за забременяване възраст. Изключително благодарни сме за готовността на доброволците от "Зачатие" да помагат чрез своите ежегодни благотворителни инициативи - "Коледно желание", Денят на репродуктивното здраве, както и много други прояви за подпомагане и информиране на хората с репродуктивни проблеми.

 

Сдружение "Зачатие" е създадено през 2004 г. и е първата пациентска организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Ако се опитаме да обобщим, в годините Сдружението чрез своята дарителска дейност е подпомогнало финансово към 700 семейства, дарените средства от благотворителните кампании "Коледно желание" и Деня на репродуктивното здраве сумарно са към 140 000 лв. В допълнение към това и различни проекти в годините, включващи безплатни медикаменти, изследвания и консултации със специалисти, както и безплатни инвитро процедури от различни клиники в страната в рамките на дарителските инициативи на "Зачатие". И отново да подчертая, цялата дейност на Сдружението е на доброволен принцип!

 

И някак, съвсем логично, аз също реших да стана доброволец към сдружение "Зачатие". Надявам се, пътят, който ние със съпруга ми извървяхме и нашият споделен опит да бъдат в помощ на други семейства сега или след време.

 

Денят на репродуктивното здраве се организира от сдружение "Зачатие" тази година в Плевен на 9 юни. Посветен е на 30 годишнината от раждането на първото дете от инвитро в България.