Мрачна болнична обстановка. Малко детенце се е свило в ъгъла на леглото, а майка му не може да го успокои. Изведнъж вратата се отваря и очите на малчугана светват. В стаята влизат двама с пъстри одежди, а то не може да повярва на очите си, защото това са клоуни. Дават му червен нос, правят му фокуси и заедно с тях то се пренася в един друг свят. Това се случва в детското отделение на Националната кардиологична болница в София благодарение на „Смешната лечебница“. 
 
Ива Лапатова и Янита Кирова, познати още като д-р Куку и д-р Пипи, се запознават в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“. Миналата година завършват пантомима в класа на Александър Илиев и Александър Хонк. Двете талантливи момичета се учат да работят с малчугани като студентки. Една младежка инициатива ги завежда в детските отделения на няколко столични болници, където за първи път правят етюди като медицински клоуни. 
 
„Нещата в живота не стават така както при Нютон, когато му е паднала ябълката. А постепенно и малко по малко, с много натрупвания. Така с течение на времето създадохме „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“. Знаехме, че искаме да използваме театъра за благородни цели и да се занимаваме с деца“, смее се Янита. Тя и нейната приятелка Ива се вдъхновяват от филма „Patch Adams”, който разказва истинската история на един американски лекар- Хънтър Кампбъл „Пач“ Адамс. Именно той поставя основните на медицинската клоунада в Америка през 80-те години. В ролята на педиатъра е Робин Уилям, който слага червения нос и дарява радост на болните деца. 
 
 
Вече година медицинските клоуни посещават децата в НКБ два пъти седмично. Много хора смятат, че Янита и Ива просто изнасят представления, но това не е така. Тяхната работа е много по-различна и доста отговорна. Идеята е д-р Куку и д-р Пипи да са част от екипа на лечебното заведение, който се грижи за болните малчугани. „Наистина е много по-лесно да дадеш усмивка на някой, който е дошъл специално за това, на представление. Друго е да накараш някое дете, на което в момента въобще не му е до смях, да се усмихне дори и за малко. Съвсем различно е да влезеш в една стая, където детето е на системи, минало е на операция. Където трябва да му сложат абокад, да му дадат горчиво лекарство или каквото и да е“, казва Янита. И обяснява, че медицинският клоун трябва да подпомага лекарите, както и да има понятие от детска психология, за да може пациентите да забравят за обстановката в болницата поне за малко.
 
За тази цел от „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ използват лекарство, което е по-различно от стандартните. „Вълшебното лекарство се крие в самия куфар и в самите нас. Ние влизаме във всяка стая и в зависимот от възрастта на детето имаме набор от етюди. Подхождаме към всяко с различен подход. Също така в този наш куфар се крият фокуси, балони и други неща, които подаряваме на децата“, обяснява Ива. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
„Смешната лечебница“ има пощенска кутия, в която д-р Куку и д-р Пипи намират писъмца с детски почерк, в които често виждат думата „благодаря“. Понякога си имат и помощници - част от децата, които искат да бъдат като тях и да им асистират при посещението на по-малките от тях. „Ние се опитваме да покажем, че медиците не са толкова страшни. В някои от нашите клоунски етюди едната е лекар, а другата болен. И двамата са приятели. Лекарите не са врагове, те не са страшни, а са тук, за да помогнат“, продължава Янита. 
 
Медицинската клоунада все още не е достатъчно развита в България, но по света често се практикува дори и при по-възрастни пациенти. Двете момичета се надяват след няколко години да има повече детски отделения в страната, в които се използва тази алтернативна форма на театър. „Най-важното е един медицински клоун в такава среда да има търпение. Децата имат нужда от нас изключително много. Да си медицински клоун наистина е мисия, а не работа. Понякога имам мои проблеми, но влизам в една стая и виждам едно дете, което ми се усмихва. Това, че съм го накарала да се почувства поне за малко по-добре, значи много за мен“, казва д-р Куку. 
 
Янита и Ива имат школа по пластически театър в читалище „Алеко Константинов“, където обучават талантливи деца, част са от екипа на сдружение „Метаморфози“. Следващата им стъпка е създаването на център за обучение на медицински клоуни, в който да работят с чуждестранни организации с опит в тази сфера. Друга тяхна мечта е да се сдобият с вълшебна клоунска линейка, с която да обикалят страната, защото от смях имат нужда не само в София, а и във всяко друго кътче от страната.