В периода от 8 до 14 май у нас се ще се отбележи информационната седмица на ревматичните заболявания. Какви събития ще бъдат включени в нея, подобриха ли се условията за пациентите с подобни проблеми и какво още е нужно, за да станат грижите за тях напълно пълноценни, попитахме председателя на Организацията на пациентите с ревматичните заболявания (ОПРЗБ) Боряна Ботева. 
 
 - Как ще бъде отбелязана седмицата на ревматичните заболявания?
 
Седмицата, посветена на ревматичните заболявания, се отбелязва за трети път у нас и постепенно се превръща в традиция. Събитията, които са включени в нея, са от разнообразен характер и целят най-вече подобряване на информацията за този тип здравословни проблеми. Началото ще бъде дадено със семинар, воден от Гергана Радович, която е специалист по човешки фактор, ТЕС практик на майсторско ниво и мастер Ти-Тап треньор. Семинарът е ориентиран към автоимунните заболявания, които всъщност представляват голяма част от ревматологичните проблеми. Такъв тип семинар от името на организацията ще се проведе за пръв път и ще е насочен към техники, свързани с емоционалната свобода, както и гимнастика Ти-Тап, която е особена полезна за хора с подобни заболявания, защото води до подобряване на костната  плътност, увеличаване на мускулната маса и намаляване на възпаленията при болни от ревматични заболявания.
 
На 10 май, ще се проведе ден за информираност за заболяването лупус, като се предвижда да бъдат представени и обсъдени предизвикателствата, пред които са изправени хората с тази диагноза, както и ще бъде дадена информация за това къде могат да потърсят помощ.
 
В същия ден сградата на НДК в София ще бъде осветена в лилаво, който е международният цвят на болестта лупус, с цел да бъде привлечено вниманието на обществото към този проблем.
 
12 май е посветен за информираност за заболяването фибромиалгия, което все още е сред трудно диагностицираните ревматични заболявания.
 
Специфично за болестта е, че болка може да се усеща във всички части на тялото, а понякога болките са толкова силни, че за болния стават непоносими съвсем обикновени неща. Двата дни не са избрани случайно, тъй като това са световните дни за информираност за тези заболявания и се отбелязват в много страни.
 
 - Трудно разпознаваеми ли са все още този тип здравословни проблеми у нас?
 
За съжаление, да и това води до късното поставяне на диагнозата. Затова и ние се стараем да информираме повече и самите пациенти, за да знаят към кого да се обърнат, ако имат подобни проблеми. Невинаги и самите лекари разполагат с нужното за пациентите време, които от своя страна имат множество въпроси, най-вече поради факта, че някои от тези заболявания са със странни симптоми, приличат на други заболявания и т.н. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
 - По-общото мнение е, че ревматологичните заболявания се срещат предимно сред хора в по-напреднала възраст. Действително ли е така?
 
На практика те винаги са засягали и млади хора. Действително в обществото, когато се каже „артрит”, хората си представят буквално баба с изкривени пръсти. Това състояние при възрастните хора най-често е т.нар. остеоартроза или ошипяване, което е дегенеративен процес, няма автоимунен характер и възпалителен процес, характерен за ревматичните заболявания. Реално те се срещат при хора в активна възраст и е мит, че са старчески заболявания. Например болестта на Бехтерев засяга предимно хора на възраст между 18 и 35 години, лупусът засяга жени в детеродна възраст. Ревматоидният артрит много често засяга и деца.
 
 - Всяко едно от тези заболявания има своята симптоматика. Съществуват ли обаче някои сходни белези, които могат да подскажат за тях?
 
Например при болестта на Бехтерев, както и при ревматоидния артрит има усещане за скованост, болка в ставите или гърба. При лупуса също може да има подобни оплаквания, придружени с висока температура и обрив, например. Много е важно хората да обръщат внимание на това дали имат някой роднина в семейството с ревматично заболяване и да не подценяват този генетичен компонент. Затова и при първи подобни симптоми, е препоръчително да се потърси лекар – ревматолог.
 
 - Кога Вие самата разбрахте за заболяването си?
 
При мен симптомите започнаха през 2000 г., но самата диагноза болест на Бехтерев бе поставена 2008 г., тоест имаше едно сериозно забавяне от осем години. По принцип ситуацията с диагностиката в световен мащаб е такава, тъй като промените протичат бавно, а измененията не се виждат бързо. И ако не се направи ЯМР или не се мисли в насока това заболяване, диагнозата се забавя. Така стана и при мен, въпреки че имах симптоми „по учебник”. Забавянето в моя случай дойде и от късната консултация с ревматолог.
 
 - Как успяхте да не се подадете на отчаяние и песимистични мисли?
 
Със сигурност един от факторите, който оказва положителен ефект за моето състояние, е терапията ми – аз съм на биологично лечение и с ръка на сърцето мога да заявя, че ако не бях на него, надали щях да съм толкова активна, колкото ми се искаше, защото в един момент за съжаление болката взима превес над всичко. Другият момент, който ми дава стимул да се справям, е организацията, заради която се чувствам полезна. Чрез нея не само се стремим да предоставяме информация на хората, които имат нужда, но и да сме актуални, защото административните процедури особено тези, които касаят биологичната терапия, се променят непрекъснато. На този фронт водим непрекъсната борба, която ангажира по-голямата част от усилията ни. Имаме огромното желание да осъществяваме редица проекти, програми с положителна насоченост, но доста често това е невъзможно, защото трябва да действаме буквално като „линейки”- появява се проблем, който трябва да бъде решен своевременно.
 
 - Какви са настоящите проблеми по отношение на достъпа до терапия?
 
От миналата година беше въведена амбулаторна процедура за проследяване на пациенти с тежко протичащи възпалителни полиартропатии и спондилопатии. Тя трябваше да замени диспансеризацията, която беше условие за лечение с биологична терапия. Тази процедура влезе в сила от 1-ви януари, но реално по нея започна да се работи от началото на април. Неприятното е, че ние имаме редица въпроси, свързани с нея, но НЗОК отказва да се срещне с нас. Нямаме отговори и на множеството ни писма. С една дума цари хаос, от който потърпевши са хората. Затова със сигурност ще поставим този въпрос пред новия здравен министър.