Много изследвания, които проучват съня са провеждане и продължават да се провеждат, но все още не може да се каже, че всичко е разкрито.

 

Ето няколко интересни факти за съня, които може би не знаете.


 

Постоянното събуждане през нощта е по-лошо от това да останете будни. Недостатъчният сън може да ви направи раздразнителни, но може би ще се чувствате още по-зле, ако сте се събуждали през цялата нощ.

 

Изследователите твърдят, че хората, чийто сън е прекъсван се чувстват по-изморени от тези, които са си легнали по-късно, но са имали няколко часа непрекъснат сън. Това най-вероятно се дължи на факта, че когато се събуждаме често прекарваме по-малко време в дълбок сън. Това всъщност е фазата, в която човек успява да отпочине.

 

Модерните технологии не са единствените виновници за нарушенията в съня. С развитието на новите технологии – от електричеството до смартфоните, те са обвинявани за много здравословни проблеми, включително и безсънието.

 

Проучване от 2015 г. изследва племена от Африка и Южна Америка, които не използват никакви модерни технологии. Оказва се, че те спят по-малко от 6,5 часа на нощ. По-малко от средностатистически американец или европеец. При тях сънят е средно 7-8 часа. Според проучването, всъщност не спим много по-малко от хората преди няколко десетилетия.

 

Снежните дни ни карат да оставаме в леглото по-дълго. Хората не спят зимен сън, но в снежен и мразовит ден е по-трудно да станеш от леглото. Обработените данни от мобилно приложение, използвано като аларма показват, че хората от по-снежните и студени страни спят повече, отколкото хората в по-топлите места. Нуждата от повече сън през зимата най-вероятно се дължи на по-краткия ден и времето, в което има дневна светлина, твърдят експертите.

 

Много хора спят повече от необходимото. Много често слушаме, че хората не си доспиват. Скорошно проучване в Съединените щати разкрива, че процентът на хората, които спят 9 и повече часа на нощ, се увеличава. През 1985 г. този процент е около 28, а през 2007 г., спящите по 9 часа на нощ са 37 на сто.