Жените имат по-къс цикъл на съня, в сравнение с мъжете, установява ново изследване.


Недостатъчният сън може да доведе до по-висок риск от безсъние и сезонна депресия, предупреждават учените.


За целите на експеримента експертите изследват двата показателя на циркадния ритъм на съня при 52 жени и 105 мъже – температура на тялото и нивата на хормона мелатонин, който се смята, че играе роля при цикъла на съня.Оказва се, че средният циркаден ритъм на жените е около 6 минути по-кратък от този на мъжете. Това прави с около 30 минути по-ранно събуждането при дамите, уточнява Жан Дъфи от Харвардското медицинско училище и ръководител на изследването.


Учените поставят доброволците в изследването си в условия, при които да не може да се наблюдава преходът от ден към нощ спрямо изгрева.


Тази среда позволява на учените да измерят естествения циркаден ритъм на участниците. Без външни сигнали, тялото се връща към естествения си цикъл, който понякога е по-дълъг или по-кратък от 24 часа. Установява се, че около 35% от жените имат циркаден ритъм, по-кратък от 24 часа, спрямо 14% от мъжете.


„Разликата е важна за хората със сезонни депресии, които се лекуват със светлинна терапия, за да възстановят циркадния ритъм. Ако те имат по-кратък от 24 часа цикъл на съня, им е необходима вечерна светлина, за да го синхронизират, а ако е по-дълъг, те се нуждаят от светлина сутрин. Причината може да се дължи на разлики в нивата на естрогена.”, пояснява Жан Дъфи. Изследванията в тази насока ще продължат, подчертава той.


Изследването е публикувано в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.