Какво представляват крампите на краката през нощта?

Нощните крампи на краката представляват неконтролируеми спазми в мускулите на крака, които могат да бъдат болезнени. Крампите на краката през нощта са често срещани и могат да възникнат поради липса на активност през деня, уморени мускули или определени състояния.

 


Спазмите обикновено се появяват в мускулите на прасеца, въпреки че могат да се появят и в бедрата или ходилата. В повечето случаи обикновените разтягания могат да помогнат за облекчаване на схванатите мускули. Съществуват и други методи за лечение и превенция на крампите.

Защо възникват крампи на краката през нощта?

Изпитването на крампи на краката през нощта е доста често срещано явление. В проучване от 2017 г. изследователите са установили, че около 30% от възрастните съобщават за появата на крампи на краката през нощта поне пет пъти месечно.

 

Крампите на краката възникват, когато мускулите се напрягат, причинявайки дискомфорт или умерена до силна болка и стягане в областта. Нощните крампи на краката може също да доведат до други проблеми. Възможно е спазмите да нарушат съня и цикъла на съня, което може да предизвика умора или летаргия на следващия ден. Крампите на краката могат да направят много трудно заспиването и това може да доведе до проблеми като безсъние с течение на времето. Понякога нощните крампи на краката се асоциират със синдрома на неспокойните крака.

Какви са причините и рисковите фактори за появата на крампи на краката през нощта?

Възможните причини за появата на крампи на краката през нощта и рисковите фактори, които повишават вероятността за тяхната поява включват:

 

Уморени мускули

 

Проучванията показват, че мускулната умора може да е основна причина за появата на крампи на краката през нощта. Спортистите получават по-често крампи на краката след извършване на по-високи от обичайните нива на активност.

 

Пренапрежението, например при много интензивно упражняване на мускулите за дълго време, може да доведе до изпитването на повече спазми по-късно през денонощието.

 

Неактивност през деня

 

Друга водеща теория посочва, че седенето за продължителен период от време, като работата на бюро, може да доведе до схващането на мускулите с течение на времето. Физическото бездействие, когато мускулите не биват разтягани за известно време, може да увеличи риска от крампи. Спазмите обикновено се появяват в легнало положение през нощта.

 

При недостатъчно разтягане на мускулите или недостатъчно спортуване редовно, може да възникне по-голям риск от появата на крампи на краката през нощта.

 

Позиция на тялото

 

Седенето или лежането по определен начин, който ограничава движението или притока на кръв към краката, например при опиране на единия крак върху другия или седене с кръстосани крака, може да доведе до появата на крампи.

 

Полезно е експериментирането със спане в по-изпънати позиции на тялото, за да бъде проверено дали това облекчава нощните крампи на краката.

 

Напреднала възраст

 

С напредване на възрастта възниква и по-голяма вероятност за появата на крампи на краката през нощта.

 

Референции:
1. National Center for Biotechnology Information. Bordoni, B., et al. (2022). Muscle cramps
2. Sleep Education. Sleep leg cramps
3. Delacour, C., et al. (2020). Association between physical activity and nocturnal leg cramps in patients over 60 years old: A case-control study