Какво представляват ярките сънища?

Сънят не представлява само обикновено отпочиване на тялото, всъщност мозъкът е доста активен по време на сън. Сънища предизвикват различни емоции, те могат да бъдат успокояващи или плашещи, загадъчни или полезни и реалистични или фантастични.


Понякога човек се събужда и няма представа, че е сънувал, докато друг път може ясно да си спомни сюжета на съня - тези сънища са известни като ярки сънища.Какво причинява ярките сънища?

Учените не са сигурни защо хората сънуват, но смятат, че сънуването има връзка с паметта.


Сънуването може да помогне на мозъка да отстрани ненужната информация или спомени, докато обработва и съхранява важната информация. Някои хора се чувстват по-бодри, след като са спали и сънували, дори ако не си спомнят съня.


Човек най-вече си спомня последния сън, който е сънувал в цикъла си на сън, но е възможно и да си спомни ярък сън дълго време след като се е случил, ако е бил много интензивен. Ярките сънища могат да бъдат положителни или отрицателни, реалистични или фантастични.

 

Учените са открили, че най-усиленото сънуване се случва по време на фазата на сън с бързо движение на очите (REM). REM сънят обикновено се случва циклично на всеки 90 минути и може да продължи между 20 до 25 минути.


Около 25 процента от съня през нощта при възрастните преминава в REM цикли. Средностатистическият възрастен трябва да спи между седем и девет часа на нощ за оптимално здраве, което дава много време за сънуване.


Кои фактори предразполагат към ярки сънища?

Учените не са напълно сигурни какво точно причинява ярките сънища, но те смятат, че следните фактори могат да играят роля:


Стрес или безпокойство


Реалните или самовнушените трудности могат да накарат човек да изпитва стрес и безпокойство в ежедневието си. Проблемите с приятели, семейство, училище или работа могат да предизвикат интензивни сънища, както и големи събития като сключване на брак или купуване на къща.


Стресът, причинен от травматични събития, като смърт на близък човек, сексуално насилие или автомобилна катастрофа, също може да предизвика ярки сънища. По-специално тревожността е свързана с повишен риск от обезпокоителни и интензивни кошмари.


Нарушения на съня


Проблемите със съня, които причиняват липса на сън, като безсъние, могат да увеличат риска човек да изпита ярки сънища.


Промените в графика на съня, като пътуване в чужбина в друга часова зона (и заспиване по различно време) или по-малкото количество сън от обикновено, също могат да увеличат този риск.


Лекарства


Има някои медикаменти, за които се съобщава, че допринасят за получаването на ярки сънища. Тези лекарства включват много антидепресанти, бета-блокери, лекарства за кръвно налягане, лекарства за болестта на Паркинсон и лекарствени продукти за спиране на тютюнопушенето.


Злоупотребата с наркотични вещества


Прекомерната консумация на алкохол, употребата на наркотици или прекъсване на употребата на наркотици може да предизвикат ярки сънища, които често са кошмари.


Други разстройства на здравето


В допълнение към стреса и безпокойството, други психични проблеми, като депресия и шизофрения, също са свързани с появата на ярки сънища. Физическите заболявания, като сърдечни заболявания и рак, също са свързани с такива сънища.


Ранна бременност


Бременността може да предизвика промени в нивата на хормоните в организма, съня и емоциите. Много бременни жени съобщават, че изпитват ярки сънища, особено в ранните етапи на бременността.


Библиография:

Rassin E, et al. When dreams become a royal road to confusion: Realistic dreams, dissociation, and fantasy pronenes
Young T. Why do we dream?
Perlis ML, et al. Mood regulation, dreaming and nightmares: Evaluation of a desensitization function for REM sleep