Сънуването на кошмари и налудничави сънища често нарушава съня на мнозина и обикновено се питаме на какво се дължат те. Според данните на ново проучване това, което гледаме и слушаме, докато сме будни, по-късно може да се прокрадне и в сънищата ни. 
 
В рамките на проучването участие взимат 1287 участници, които са на възраст между 10 и 60 години. Те попълват анкета, свързана с употребата на медийни устройства вечерта, преди да сънуват, както и с вида на сънищата им. Участниците предоставят и информация относно вида и съдържанието на използваните медийни услуги, както за сънищата, които редовно сънуват.
 
Установява се, че участниците, които гледат съдържание, в което има насилие, са по-склонни да имат и такива сънища. По същия начин онези, които гледат повече сексуално съдържание, с по-голяма честота сънуват и сексуални сцени. 
 
В данните се посочва, че тези, които наблюдават насилие 90 минути преди лягане, са 13 пъти по-склонни да имат и такива сънища през нощта. Това включва всякакви видове медии – телевизия, интернет, видео игри, филми, музика. 
 
Изследователите поясняват, че участниците, които наблюдават съдържание, свързано с насилие или сексуални сцени, сънуват същото през нощта. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Оказва се, че видът и съдържанието на медиите, които използваме в ежедневието си, може да се отрази на подсъзнанието ни, дори и когато спим. В този смисъл, съдържанието, свързано с насилие, може да наруши качеството на съня и не се препоръчва преди лягане. 
 
За да си осигурим спокоен и здравословен сън, е препоръчително да ограничим употребата на всякакви електронни устройства, а вечер преди лягане – да се лишим изцяло от тях. Причината е, че синята светлина, която тя излъчват, може да наруши качеството на съня през нощта. 
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Dreaming.