Какво е REM стадий на съня?

Сънят с бързо движение на очите (rapid eye movementREM) е един от четирите стадия, през които мозъкът преминава по време на цикъла на съня. Времето на един цикъл на съня обикновено трае около 90 минути след като човек заспи.


Ако човек успее да завърши пет цикъла на съня за една нощ, ще получи 7,5 часа сън. Шест пълни цикъла са около 9 часа сън. В идеалния случай за човек е най-полезно да се събуди в края на цикъл на съня, вместо в средата му.REM сънят се характеризира с редица физиологични промени, които включват мускулна релаксация, движение на очите, по-бързо дишане и повишена мозъчна активност.


Какви са признаците на REM съня?

Мозъкът и тялото преминават през редица промени, които са характерни за този етап от съня. Някои ключови признаци на REM сън включват:

  • Промени в телесната температура;
  • Потрепване на тялото, особено в лицето, ръцете и краката;
  • Повишено кръвно налягане;
  • Повишена мозъчна активност, подобна на будните състояния;
  • Повишена сърдечна честота;
  • Повишена употреба на кислород от мозъка;
  • Бързи движения на очите;
  • Бързо, неравномерно дишане;
  • Сексуална възбуда

Повечето хора също изпитват състояние на временна парализа, известно като атония.


Какво е влиянието на REM съня върху организма?

REM сънят играе важна роля в развитието на мозъка, както и други функции, включително настроение, сънища и памет.


Сънища


Сънищата се случват по време на стадия на съня с бързото движение на очите (REM). Обикновено през нощта човек сънува общо два часа, които са разделени в цикъла на съня.


Учените не разбират напълно точните причини, поради които сънуваме. Въпреки това проучванията показват, че новородените също сънуват и че лишаването на плъхове от REM сън значително съкращава живота им. Други бозайници, както и птици също имат стадии на REM сън, но студенокръвните животни като костенурки, гущери и риби нямат такъв стадий.


Сънищата могат да се случват по време на всеки от стадиите на съня, но тези, които се случват по време на REM съня, обикновено са най-чести и ярки.


Развитие на мозъка


Изследванията показват, че REM сънят играе важна роля в развитието на централната нервна система (ЦНС) по време на ранна детска възраст. Високите нива на активност в мозъка по време на този стадий на съня могат да играят роля в развитието и укрепването на невронните връзки.


Памет


Сънищата може да представляват един от начините, по които мозъкът консолидира (затвърждава) спомените. Времето за сънуване може да представлява период, в който мозъкът реорганизира и да преглежда събитията от деня и свързва нови преживявания с по-стари.


Има учени, които смятат, че сънищата са по-скоро „фонов шум”, който се тълкува и организира от мозъка. Тази теория гласи, че сънищата са просто опит на мозъка да осмисли произволни сигнали, възникващи по време на съня.


Някои хора имат повече контрол върху своите сънища от други. За тези хора последните мисли преди лягане могат да повлияят на съдържанието на съня.


Библиография:
1. Cleveland Clinic. Sleep basics
2. The National Sleep Foundation. How often do you dream?
3. Verywell Mind. What Is REM Sleep?
4. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Brain Basics: Understanding Sleep