Учени от университета в Цукуба наблюдават момент на отпочиване на мозъка, който протича по време на специфична фаза от съня - бързото движение на окото (REM-сън).

 

През тази фаза протича сънуването. Наблюдава се временно парализиране на мускулите и силно повишена мозъчна активност.


 

При предишни проучвания са измерени разликите в кръвния поток в мозъка между REM сън, не-REM сън и будно състояние, с помощта на различни методи. Получените резултати са противоречиви.

 

Изследването, ръководено от екипа в Цукуба, включва метод, чрез който директно се визуализира движението на червените кръвни клетки в капилярите на мозъка. Това е мястото, където хранителните вещества и отпадните продукти се обменят между мозъчните клетки и кръвта.

 

Учените наблюдават мозъчните кръвоносни съдове чрез двуфотонна микроскопия, при която се използва багрило. В следствие на това те стават видими на флуоресцентна светлина. По този начин те наблюдават червените кръвни клетки в капилярите на неокортекса.

 

Изследователите измерват също и електрическата активност в мозъка, за да идентифицират REM съня, не-REM съня и будното състояние. Проверяват за разлики в кръвния поток между тези фази.

 

Получените резултати са изненадващи. По време на фазата, в която сънуваме - REM, те наблюдават масивен поток от червени кръвни клетки, преминаващ през мозъчните капиляри. При не-REM съня и будното състояние не откриват разлика.

 

При нарушаване на съня учените наблюдават възникване на по-силна форма на REM сън - “възстановителна”. Тя се появява с цел компенсация на предходното прекъсване.

 

По време на възстановителния сън, кръвният поток в мозъка допълнително се увеличава, което подсказва за връзка между него и силата на REM съня.

 

Изследователите проверяват и участието на аденозиновите A2a рецептори. Това са тези рецептори, чиято блокада предизвиква чувството, че сме по-будни след консумация на кафе.

 

При липсата на този тип рецептори се наблюдава по-малко повишение в кръвния поток по време на REM съня, дори и при възстановяване. Това предполага тяхното участие в някои от промените на кръвния поток, по време на фазите на съня.

 

Тези новооткрития носят надежда за по-доброто разбиране на функцията на съня и разработването на ефективно лечение за невродегенеративни заболявания, които включват натрупване на отпадъчни продукти в мозъка, като болестта на Алцхаймер.

 

 

Източници:

https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(21)00992-X?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS221112472100992X%3Fshowall%3Dtrue