Тютюнопушенето, нивото на физическа активност, диетата, теглото, кръвната захар, холестеролът и кръвното налягане бяха за повече от десетилетие 7-те фактора, които Американска кардиологична асоциация е използвала за измерване на сърдечносъдовото здраве.

 

Сега се добавя и нов елемент, който е ключов за здравето на сърцето: сънят.


 

Актуализираните препоръки, публикувани в сп. Circulation, предполагат, че за възрастните е необходимо да спят между 7 и 9 часа на ден и повече, за да се осигури необходимата грижа за здравето на сърцето. 

 

Как сънят влияе на сърцето?

Сънят влияе върху цялостното здраве и хората, които имат здравословен и изграден режим на съня, имат по-добър контрол върху теглото, кръвното налягане и нивата на глюкозата в кръвта, поясняват учените.

 • Затлъстяване - недостатъчният сън е свързан с ниски нива на мелатонин -  хормонът на съня, което от своя страна е свързано с намален разход на енергия и окисляване на мазнините.
 • Хипертония - липсата на сън може да причини хормонални промени, които повишават кръвното налягане.
 • Диабет - пълноценният сън е от ключово значение за правилното функциониране на панкреаса и освобождаването на адекватни нива на инсулин.

Между 7 и 9 часа сън на нощ

Според Американската кардиологична асоциация има достатъчно научни доказателства, които гарантират, че продължителността на съня е свързана със здравето на сърдечносъдовата система.

 

Идеалният среден брой часове сън на нощ е както следва:

 • Между 7 и 9 часа на денонощие за възрастни;
 • От 10 до 16 часа за деца на възраст до 5 години;
 • Между 9 и 12 часа за деца на възраст от 6 до 12 години;
 • От 8 до 10 часа за юноши между 13 и 18 години.

От Американската асоциация по съня уверяват, че в днешно време е много лесно да разберем по колко часа спим.

 

Напредъкът в начините за измерване на съня, например с преносими устройства, позволява на хората надеждно и рутинно да наблюдават навиците си за сън у дома.

 

8 сърдечносъдови рискови фактори

Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за леталитет в света.

 

Въпреки това повече от 80% от всички сърдечносъдови събития могат да бъдат предотвратени със здравословен начин на живот и контрол на известни сърдечносъдови рискови фактори.

 

Американската кардиологична асоциация за първи път е дефинирала 7-те сърдечносъдови рискови фактора през 2010 г.

 

Този инструмент, наречен „Life's Simple 7“, е много полезен за пациентите вече повече от десетилетие за предотвратяване на сърдечни заболявания, инсулт, рак, деменция и други хронични заболявания.

 

След 12 години и повече от 2400 научни статии по темата, с нови открития за здравето на сърцето и мозъка и начините за измерване на сърдечносъдовото здраве, Асоциацията е прегледала подробно всеки фактор и е добавила още един: продължителността на съня, която сега се счита за основен компонент на здравето на сърцето и мозъка.

 

Новият инструмент за измерване на сърдечносъдовото здраве се нарича "Life's Essential 8" - "8-те основни стъпки за моето здраве" и се очаква да бъде още по-полезен от предишния.

 

Има точкова система, която варира от 0 до 100 точки, произтичаща от средната стойност на резултатите от 8-те показателя за сърдечносъдово здраве.

 • Начин на хранене;
 • Физическа активност;
 • Тютюнопушене;
 • Продължителност на съня;
 • Индекс на телесна маса;
 • Нива на липидите в кръвта;
 • Кръвна захар;
 • Кръвно налягане.

Общите резултати под 50 показват "лошо" сърдечносъдово здраве, а резултати между 50 и 79 се считат за "умерено" сърдечносъдово здраве.

 

Резултати от 80 и повече показват "високо" сърдечносъдово здраве.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/cardiologia/cuantas-horas-sueno-dormir-corazon_7384

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000001078