Безсънието и другите хронични проблеми със съня са едновременно рисков фактор за развитие на депресия и нейн отчетлив симптом. Но не всеки, който изпитва трайни затруднения със съня, изпада в депресия. Оказва се, че за този интересен феномен си има логични причини.

 

Те са установени от проучване, проследяващо мозъчните функции при студенти в сесия – хората, които най-често имат проблеми със съня, а и стресът им е достатъчен, че да отключи депресивни състояния.


 

Екипът, провел въпросното проучване, установява, че депресията е по-малко вероятна при хора с хронично безсъние, които поддържат висока активност на определени центрове в мозъка си.

 

Един такъв център е т.нар. стриатум в предния мозък, регулиращ поведението ни при ситуации, които ни носят удовлетворение. Именно електростимулация на стриатума се ползва като средство за лечение на депресия при хора, при които медикаментозното лечение не дава резултат.

 

Оказва се, че ако редовно си подсигуряват действия, които им гарантират усещане за удовлетворение и доволство, дори хората, които страдат от хронично безсъние, си гарантират защита от депресия.

 

Учените установяват, че повишената мозъчна активност в зоната на стратиума действа като буфер срещу негативните последствия от стреса и недоспиването, които в стандартния случай биха могли да отключат депресивни състояния.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Данните са събрани след проследяване състоянието на 1100 колежани в университета Дюк в Северна Каролина, САЩ, които са се оплаквали от проблеми със съня. По време на проучването те са подложени на различни задачи, които стимулират чувството за удовлетворение, или напротив – карат ги да се чувстват неудовлетворени. Резултатите показват, че най-ниска склонност към депресия, въпреки честото недоспиване, показват студентите, които се чувстват по-доволни от ежедневните си занимания.

 

Потенциалът на това откритие е сериозен, тъй като може да помогне на учените да установят своевременно податливостта на някои хора към депресия. Тази податливост ще е налице не когато тези хора не спят достатъчно, а когато успоредно с това, те не си подсигуряват активности, които им носят емоционално удовлетворение.

 

Хроничното безсъние е сериозно състояние, провокиращо депресия, но провокиращата му роля може да се компенсира от фактори като позитивните емоции през деня. И колкото по-откликващ на подобни емоции е един човек, толкова по-малко податлив ще е на депресивни състояния, дори в периоди на проблеми със съня.