Обикновено при прием на мелатонин се цели коригирането на модела на съня или подобряването на качеството на съня. Изследванията показват, че използването на мелатонин за цели, различни от подобряването на съня, е възможно. Проучване върху употребата на мелатонин при тревожност преди и след операция е установило, че помага за намаляване ѝ.

 

Прилагането на мелатонин обикновено се препоръчва само в краткосрочен план. Дългосрочната му употреба може да доведе до десенсибилизация на мозъка към него, което га прави по-малко ефективет с течение на времето.


 

Проучване, което е разгледало дългосрочната му употреба, е установило, че след 6 до 12 месеца ползите, свързани с краткосрочната му употреба, са изчезнали.

 

Не всички дългосрочни ефекти от приема на мелатонин обаче са отрицателни. Някои изследвания са установили, че жените, които наскоро са преминали през менопаузата, могат да изпитат по-добро управление на симптомите при ежедневен прием на мелатонин.

 

Възрастта също може да играе роля в дългосрочните ефекти от прилагането на лекарството. Изследванията показват, че юноши, които са започнали да приемат мелатонин преди 12-годишна възраст и са приемали лекарството малко повече от седем години, са имали нормално качество на съня десетилетие по-късно.

 

Мелатонинът може да бъде закупен без рецепта, също се предлага и в специализирани магазини за добавки. Преди обаче да се започне приемът на мелатонин, това трябва да бъде обсъдено с лекар, за да бъде определено каква доза би била най-добра за пациента, както и къде добавката може да бъде намерена с най-високо качество.

 

Приемът на твърде голямо количество мелатонин не дава по-ефективен резултат и може да има обратен ефект. Това означава, че хормонът на съня може действително да направи по-трудно заспиването, ако бъде предозиран. Приемането на твърде много мелатонин може да доведе до симптоми като:

Хората, които имат естествено ниски нива на мелатонин в организма, като по-възрастните хора, може да бъдат по-чувствителни и предразположени към странични ефекти и появата на симптоми.

 

Когато започнат да бъдат приемани нови добавки, е важно да бъдат взети предвид възможните лекарствени взаимодействия, които могат да възникнат с лекарствата, които пациентът приема редовно. Хората, които приемат разредители на кръвта, бензодиазепини или лекарства за епилепсия, трябва да бъдат внимателни, преди да започнат редовен прием на мелатонин. Лекарства, които понижават кръвното налягане, също могат да взаимодействат с мелатонин.

 

Това не означава, че мелатонинът не може да бъде приеман, ако даден човек има нужда от тези лекарства. Въпреки това, пациентът трябва да бъде под внимателно наблюдение от неговия лекар по време на лечението с мелатонин.

 

Въпреки че нежеланите реакции са редки при прием на мелатонин, те могат да се появят. Алергични реакции, умора, промени в настроението и влошени когнитивни способности могат да бъдат предизвикани от употребата на мелатонин. Доказано е също, че мелатонинът влияе върху кръвното налягане и сърдечната честота.

 

Референции:
1. Kostoglou-Athanassiou I. Therapeutic applications of melatonin
2. NIH National Center for Complementary and Integrative Health. Melatonin: what you need to know
3. Sleep Foundation. Melatonin overdose
4. Verywell Health. Can You Overdose on Melatonin?