Заспиването и спането с отворени очи изглежда като нещо невъзможно, но се оказва, че това е напълно реално състояние. Медицинският термин за означаването му е нощна лагофталмия или нощен лагофталм. Състоянието се характеризира с невъзможност клепача да покрие изцяло окото след заспиване. Не се разглежда като заболяване, но се счита, че може да повлияе качеството на съня или да бъде симптом на определено неврологично нарушение.

 

Изненадващо спането с изцяло или частично отворени очи е често срещано състояние. Статистиката сочи, че около 20% от хората спят с отворени в различна степен очи. Нощна лагофталмия се среща и сред бебетата, но по-голямата част от тях бързо я изживяват. Според учените спането с отворени очи е наследствено предопределено състояние и често се среща в цели фамилии.


 

В много случаи нощната лагофталмия остава недиагностицирана, защото човек няма как да отчете наличието й при себе си. Тя обаче води до характерни оплаквания, по които може да се диагностицира и проследи. Това са сутрешна сухота в очите и замъглено зрение, повишеното сълзене на очите преди заспиване, често инфектиране на очите и др.

 

Няма достатъчно събрани данни дали и доколко спането с частично или изцяло отворени очи влияе на качеството на съня. Счита се обаче, че ако не се вземат мерки, може да се появят хронични проблеми със съня като трудно заспиване и често събуждане през нощта. Като превантивна мярка срещу появата на такива нарушения се препоръчва хората, диагностицирани с нощна лагофталмия, да спят в максимално затъмнени помещения и при нужда – с маска върху очите. Тя от една страна може да улесни притварянето на клепачите, а от друга – ще намали риска от раздразнения на очите и често събуждане нощем.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Пълна грижа за опазване качеството на съня при хора, склонни да спят с отворени очи, може да даде единствено справянето с това неприятно състояние. Като лечебни мерки се прилагат различни прийоми:

  • Леки оперативни интервенции за коригиране позицията на клепача;
  • Ползване на капки за очи за по-обилно овлажняване на роговицата и улесняване затварянето на клепача по време на сън и др;

 

Когато е вродено състояние, спането с полуотворени очи не е опасен проблем. Може да бъде такъв обаче, когато се появи внезапно, защото може да е симптом на различни неврологични заболявания.