Мъжете се наслаждават на по-малко дълбок сън, отколкото жените, показва проучване.

 

 


Учени изследват моделите на съня на 784 мъже около 65-годишна възраст и колко време прекарват в т. нар. „вълна на бавен сън“ - дълбок сън, от който е трудно да се събудим.

 

 

Тези, които прекарват по-малко от 4% от съня си в дълбок сън са 80% по-застрашени да развият високо кръвно налягане или хипертония, водещи до опасност от получаване на инфаркт или инсулт.

 

 

Мъжете също така страдат от по-кратка продължителност на съня и събуждане през нощта. Според специалистите непълноценният сън при силния пол е възможно да се дължи на проблеми, свързани със сънна апнея. Смята се, че мъжете са по-склонни да страдат от състоянието, характерно с проблеми с дишането и силно хъркане.

 

 

Въпреки че проучването не включва жени, отделни изследвания показват, че те спят 7% по-дълбоко, отколкото мъжете.

 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Констатациите, публикувани в американското списание Hypertension, не са повлияни от телесното тегло на участниците, въпреки че голяма част от мъжете са с наднормено тегло или затлъстяване.

 

 

Затлъстяването е признат рисков фактор за високо кръвно налягане.

 

 

За първи път изследване показва, че лошото качество на съня поставя хората на повишен риск от развитие на високо кръвно. Този ефект е независим от влиянието на паузите на дишането по време на сън, казва проф. д-р Сюзън Редлайн от болницата Brigham and Women's в Бостън, САЩ.

 

 

Въпреки че в проучването не участват жени, според учените вероятно и тези, които имат по-ниски нива на „вълна на бавен сън“, са подложени на повишен риск от развитие на високо кръвно налягане.