Полагането на челото на меката възглавница и възможността да я гушкаме чат-пат носи несравним комфорт по време на сън. Това ли е обаче най-добрият начин да спим въпреки осигурявания комфорт? Има поне 5 причини да считаме, че не е така.

 

Експертите по съня посочват поне толкова доказателства, че спането без възглавница е по-здравословно. Всеки, който е готов да се лиши от комфорта на възглавницата си, може да ги изпита и да е спокоен, че извлича повече облаги от съня.


 

Превенция на бръчките и акнето
Колкото и мека да е възглавницата, няколкочасовото притискане на лицето към нея няма как да не окаже неблагоприятен ефект върху кожата. От една страна тя се преразтяга и отпуска с риск от поява на бръчки. От друга страна при хората с по-чувствителна кожа задържаните върху възглавницата микроорганизми получават трайна възможност да дразнят кожата и да обострят проявите на акне и други хронични проблеми.

 

Защита от болки в гърба
Спането по гръб се посочва като най-удобна поза за сън за облекчаване на болките в гърба. Ако се спи без възглавница позитивният ефект се засилва допълнително, защото се подсигурява оптимална поза за комфорт и релаксация на гръбначния стълб и мускулите на гърба. Освен това твърдата и неудобна възглавница може да се окаже пряка причина за поява на болки в областта на гърба и врата.

 

Подобряване на съня
Данните в тази насока са изцяло плод на проучвания при хора, които са престанали да ползват възглавница и от този момент да отчетени значителни позитиви за качеството и продължителността на съня им. Установено е, че без възглавница се заспива по-бързо и се намалява честотата на нощните събуждания.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ползите от съня без възглавница са най-отчетливи в бебешка възраст. Дори най-меката възглавница може да доведе до развитие на т.нар. синдром на сплесканата глава при бебетата. Той се изразява в несъразмерно оформяне на все още мекия череп вследствие оказвания от възглавницата натиск нощем. Препоръчително е възглавница да се подсигурява едва след първата година на бебето. Доказано е, че липсата на възглавница по никакъв начин не нарушава качеството на съня при новородените.

 

Колкото и комфортен да е съня с мека възглавница, не може да се каже, че е здравословен, независимо от възрастта. Въпрос на лични предпочитания е да се избере здравословната полза пред комфорта, но според експертите цената си струва. Освен това към сън без възглавница бързо можем да се адаптираме.