Устройство, имплантирано под езика, може да бъде ефективен начин за справяне с хъркането, съобщават специалисти.

 
Според изследвания поставянето на имплант, който стимулира нерв, контролиращ мускулите на езика, може да намали тежестта на симптомите на сънна апнея - една от основните причини за хъркането.
 
Устройството е програмирано да работи, когато човек спи. Може да бъде и включвано и изключвано, когато е необходимо, чрез дистанционно управление.
 
Обструктивната сънна апнея е рисков фактор за редица заболявания, включително инфаркт, инсулт, високо кръвно налягане, умора през деня и наддаване на тегло.
 
Една от най-успешните терапии за състоянието е „продължително положително въздушно налягане“ (CPAP) - включва носенето на маска около носа по време на сън. Маската е свързана с апарат, изпращащ въздух под налягане, който държи дихателните пътища отворени. 
 
Въпреки това, много хора не харесват носенето на маска, поясняват учените. Смята се, че само половината от засегнатите използват редовно CPAP.
 
Новият имплант работи върху мускулите на езика, стимулирайки свиването им. Това не само „дърпа“ езика напред, тези мускули контролират меките тъкани в стените на дихателните пътища, като по този начин се отварят и дихателните пътища.
 
Терапията срещу хъркане включва имплантирането на малък електрод до нерв, който се намира под езика.
 
Имплантира се и генератор с размер на пейсмейкър в хирургично създаден „джоб“ в гърдите, свързан с електроди в езика чрез тънки жички, поставени подкожно. 
 
Тънките сензорни жици преминават от генератора в трахеята, където следят дишането чрез откриване на промени в налягането на въздуха в гърлото.
 
Ако се открива продължителен спад в налягането, това сигнализира, че дихателните пътища вероятно са блокирани, електродите „шокират“ мускулите на езика, отварят дихателните пътища и позволяват на пациента отново да диша правилно.
 
NEWS_MORE_BOX
 
В изследване участват 21 души на възраст от 43 до 63 с умерена до тежка сънна апнея. Учените следят състоянието им в продължение на шест месеца след имплантирането на устройството.
 
Резултатите показват, че нивата на тежестта на симптомите падат от 43 до 19,5 точки. Процентите на сънливост през деня също спадат с 1/3, а качеството на живот се повишава с 50%.
 
Друго изследване на 30 души, публикувано в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, сочи, че устройството помага да се поддържа постоянен въздушен поток през нощта.