Какви са симптомите на централната сънна апнея?

Най-честият симптом на централната сънна апнея (ЦСА) са кратките епизоди по време на сън, когато дишането спира. При някои хора епизодите се изразяват в много повърхностно дишане, вместо действително спиране на дишането. Човек може да се събуди с недостиг на въздух. Липсата на кислород може да доведе до често събуждане през нощта, което да предизвика безсъние.


Други симптоми, свързани с централната сънна апнея, се появяват през деня в резултат на прекъснатия сън през нощта. Потърпевшият може да страда от сънливост през деня и да има проблеми с концентрацията или фокусирането върху задачите или да изпита главоболие, след като стане от сън.Централната сънна апнея, причинена от болестта на Паркинсон или други неврологични нарушения, може да се характеризира с допълнителни симптоми, които включват:

  • Затруднено преглъщане;
  • Промени в гласа;
  • Промени в речта;
  • Обща слабост

Как се диагностицира централната сънна апнея?

За изследване на съня може да бъде назначен тест, наречен полисомнография, чрез който е възможно да бъде диагностицирана централната сънна апнея. Тестът се извършва през нощта, докато пациентът спи в клинична среда. По време на полисомнографията, на главата и тялото на пациента се слагат датчици, чрез които се измерват нивата на мозъчна активност, кислород, дишане, сърдечна честота и белодробна функция.


Резултатите от полисомнографията се тълкуват от лекар, невролог, а понякога и кардиолог. Стойностите могат да помогнат да бъде определена основната причина за апнеята.


Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на главата или гръбначния стълб също може да помогне при диагностицирането на централната сънна апнея. ЯМР използва радиовълни, за да възпроизведе изображения на органите. Тестът може да разкрие, че структурни аномалии в мозъчния ствол или гръбначния стълб причиняват централна сънна апнея.


Какви са леченията при централна сънна апнея?

Управлението на основните състояния е първата линия на лечение на централната сънна апнея. Лекарствата могат да помогнат за контролиране на застойна сърдечна недостатъчност, болестта на Паркинсон и други състояния на сърцето или нервната система.


Може да се наложи на пациента да спре употребата на опиоидни аналгетици, ако тези лекарства при него причиняват спиране на дишане по време на сън. Лекуващият лекар може също да предпише лекарства като ацетазоламид, които да стимулират механизма на дишането.


Кислородната терапия и регулирането на въздушното налягане по време на сън са ефективно лечение за много хора с централна сънна апнея.


Терапия с постоянно положително налягане (CPAP)


Терапия с постоянно положително налягане (CPAP) осигурява стабилен източник на налягане в дихателните пътища, докато пациентът спи. При терапията се слага кислородна маска, която доставя въздух под налягане докато пациентът спи. CPAP лекува обструктивна сънна апнея, но може да бъде полезна и за хора с централна сънна апнея.


Двустепенно положително налягане (BiPAP)


При BiPAP също се използва маска. Тази процедура регулира въздушното налягане на по-високо ниво при вдишване и на по-ниско ниво при издишване.


Адаптивна серво-вентилация (ASV)


Адаптивна серво-вентилация следи дишането на пациентът докато той спи. Компютърната система „запомня“ дишането на пациента. ASV повишава въздушното налягане в отговор на епизодите на апнея.


Каква е прогноата при централната сънна апнея?

Хората с идиопатична централна сънна апнея най-често се повлияват добре от лечението. Общите ползи от лечението на централната сънна апнея варират в зависимост от точната причина за състоянието.


Библиография:
American College of Cardiology (ACC). Singh, J. Basics of central sleep apnea
American Sleep Apnea Association (ASAA). Central sleep apnea