Безпокойството, предизвикано от житейските предизвикателства, е въможно да повлияе на качествения сън. Когато тревогата се изрази под формата на сънища, това може да окаже влияние на пълноценния сън.


Сънищата при безпокойство могат да бъдат силно неприятни. Те не само нарушават съня, но и допринесят за стреса и безпокойството сутрин. Може дори да предизвикат притеснение, че нещо лошо предстои да се случи.


Тревожните сънища обикновено се отнасят до всеки сън, който причинява стрес или безпокойство. По време на тези сънища може да бъде изпитана паника или нервност, но тези емоции може да останат и след събуждането и общото безпокойство може да продължи през целия ден.Въпреки че кошмарите често предизвикват чувство на ужас, по-силно от общото чувство на безпокойство, те също се считат за тревожни сънища, тъй като тревожността през деня може да направи възникването на кошмари по-вероятно. Някои основни причини за кошмарите и тревожните сънища включват:

  • Страх или стрес;
  • Скорошни промени в живота, особено такива, които провокират несигурност или друг вид стрес;
  • Травматични събития;
  • Безсъние или нарушен сън;
  • Употреба на някои субстанции, като алкохол

Известно е, че мозъкът остава активен, докато човек спи. Той използва това време, за да изпълнява важни задачи, които помагат за релаксацията на тялото и за поддържане на основните жизнени процеси да работят на оптимални нива.


Мозъчната дейност през нощта понякога включва затвърждаването на спомени и преработването на впечатления през деня. От това следва, че ако определени мисли и чувства предизвикват стрес и страх, сънищата вероятно биха следвали подобен модел.


Не всеки човек, който страда от тревожност, сънува лоши сънища, но изследванията показват, че тревожността може да играе важна роля в дистреса през нощта.


Проучвания сочат, че тези хора, които отговарят на критериите за генерализирано тревожно разстройство, са имали повече тревожни сънища от участниците, които не са изпитвали тревожност.


Авторите на изследването също така са открили доказателства, които показват, че тревожните сънища са довели до по-голямо чувство на безпокойство и депресия през деня и по-ниско качество на живот. Това показва, че тревожността и кошмарите могат да се подхранват взаимно, създавайки омагьосан кръг.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). The neuroprotective aspects of sleep
Healthline. Anxiety Dreams Are a Thing — Here’s How to Cope