Обструктивната сънна апнея и нарушенията на съня водят до повишени показатели за мозъчно-съдови болести. Аномалиите на бялото вещество могат да се сведат до минимум чрез лечение на сънната апнея, и така рискът от инсулт и деменция ще бъде сведен до минимум.


Сънната апнея представлява състояние, при което по време на сън дишането спира напълно за кратък период от време, множество пъти през нощта, лишавайки организма от необходимия за него кислород. Липсата на кислород води до здравословни рискове за сърдечно-съдовата система, които варират от намалено кръвно налягане до сърдечна недостатъчност. Обструктивната сънна апнея се характеризира със запушване на горните дихателни пътища, намалявайки или спирайки напълно въздушния поток по време на сън.


Поради нарушеното дишане от сънната апнея се засяга и качеството на съня. Така редовният цикъл на съня се обърква и организмът няма възможност да изпадне в дълбок сън. По време на сън тялото преминава множество пъти през цикъла на сън, който продължава между 70 и 100 минути. Самият цикъл се състои от четири фази: три от тях се определят като NO-REM, а фазата на дълбокия сън се нарича REM сън. REM е съкратено от Rapid Eye Movement, или бързо движение на очите. По време на тази фаза се състоят сънищата.Един риск от нарушеното качество на съня е повишеното ниво на аномалии на бялото вещество в мозъка, откриват учени от Рочестър, Минесота. Още наречени лезии на бялото вещество, те представляват нарушения в структурата на бялото вещество, които обикновено са породени от комбинация от възпаление и увреждане на миелиновия слой около аксоните на неврони. По-високото наличие на аномалии на бялото вещество са свързани с повишен риск от деменция.


Проучването, публикувано в сп. Neurology, сочи за връзка между обструктивната сънна апнея и повишения риск от мозъчно-съдови увреждания. Проведено е подробно изследване на обструктивна сънна апнея, включващо ядрено-магнитен резонанс на мозъка и проведена полисомнография. Установено е, че колкото по-малко време прекарва един организъм в дълбок сън, толкова по-високи нива на аномалии на бялото вещество може да се наблюдават при него.


Мозъчно-съдовите заболявания включват аневризми, мозъчни кръвоизливи и инсулт. За да се намали рискът от такива заболявания, се препоръчва здравословен начин на живот. Това включва активно движение всеки ден, намаляване на нивата на холестерол и кръвна захар и нормализиране на кръвното налягане. Третирането на сънна апнея също би повлияло на качеството на сън, както и цялостно на качеството на живот.

 

Референции:
Vemuri, P. (2023, May 10)  Association of Polysomnographic Sleep Parameters With Neuroimaging Biomarkers of Cerebrovascular Disease in Older Adults With Sleep Apnea. Retrieved 2023, May 16 from https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000207392
Shukla, D. (2023, May 12) Can obstructive sleep apnea negatively impact brain health? Retrieved 2023, May 16 from https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-obstructive-sleep-apnea-negatively-impact-brain-health