Сънят има основна роля за цялостното здраве, а някои изследователи стигат толкова далеч в твърденията си, че го нареждат по важност дори и преди храната.
 
Има редица фактори, които допринасят за развитието на инсомния, в това число стрес и прекомерна консумация на алкохол. В данните на ново проучване се предполага, че травма в детството също могат да бъдат сред причините за безсъние
 
Въпреки че основните причини за състоянието са неизвестни, от Националната фондация за сън съобщават, че психологически и физиологически проблеми, злоупотреба с наркотични вещества и нездравословни навици, свързани със съня, допринасят за развитието му.
 
Инсомнията често върви ръка за ръка с психични разстройства, като тревожност и депресия. Те допълнително затрудняват излизането от омагьосания кръг. 
 
Изследователският екип стига до тези заключения след събирането на данни за навиците на сън и преживяванията в детска възраст на 1700 души, които са на възраст между 22 и 60 години. 
 
Участниците попълват въпросник, на базата на който се оценява естеството, тежестта и влиянието на инсомнията сред участниците. 
NEWS_MORE_BOX
 
От анализа на резултатите става ясно, че хората, които са били жертва на насилие като деца, преживели са развод на родителите, депресия или тревожност, са по-склонни да страдат от умерена до тежка инсомния. С най-тежка изява на симптомите на състоянието се свърза загуба на родител. 
 
От данните на различни изследвания става ясно, че продължителното недоспиване повишава риска от развитие на сърдечно и бъбречно заболяване, хипертония, диабет, инсулт и дори затлъстяване. 
 
Данните са представени по време на Срещата на сдруженията за изследване на съня в Денвър, САЩ.