Сънят се препоръчва като универсално средство за поддържане на доброто здраве с много позитивен ефект и върху състоянието на кожата. Добре известна е обаче и хипотезата за връзката между съня и появата на бръчки по лицето. Може ли наистина да разпознаем обичащия да си поспива човек по фините бръчици по лицето и дали точно сънят е причина за появата им?Различните проучвания дават противоречиви данни за наличието на такава връзка, но за момента надделява мнението, че такава все пак има.

 

Според учените причина за поява на бръчки по лицето на хората, които си поспиват добре, е не толкова сънят, колкото позата, в която спят. А най-предразположени към поява на бръчки са хората, предпочитащи да спят настрани или по корем.


 

Обяснението в случая е много просто. Последствията върху вида на кожата на лицето идват основно от деформирането й по време на сън.

 

При спане по корем или на една страна кожата остава притисната към възглавницата. При ежедневно повтаряне на това, с чаове всяка нощ, с времето структурата на кожата нормално се нарушава. И докато кожата при млади хора е достатъчно еластична, за да възвърне бързо нормалната си форма и състояние след сън, то с годините тази й способност значително отслабва. Всяка форма на продължително физическо влияние върху кожата може да остава все по-траенм ефект. Така, неблагоприятната позиция на тялото по време на сън може да се превърне в предразполагащ фактор за поява на бръчки с годините.

 

Най-често бръчките, дължащи се на спането в определена поза, се появяват върху бузите, брадичката и около линията на очите, където натискът върху кожата по време на сън е най-висок.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ясно е, че вероятността от поява на фини бръчки по лицето вследствие на спане по корем или на една страна, нараства с хода на възрастта. Това естетическо последствие обаче не може да се съизмерва с огромните ползи от съня за общото здраве, включително за състоянието на кожата.

 

Пълноценният сън е гарант за поддържане количеството на колаген и хиалуронова киселина в кожата и съответно за превенция на преждевременното й стареене. По време на сън се възстановяват  по-леко увредените кожни клетки и нормалният воден баланс на кожата за поддържане на естествената й влажност.

 

Всичко това напълно компенсира негативните последствия за кожата от неправилната поза на сън. Появата на фини бръчки по лицето може да се профилактира с пръдържането към поза за сън по гръб, която е най-полезна за релакиране на мускулатурата и не оказва физическо влияние върху кожата на лицето.