В интернет или в многобройните книги, написани по темата можете да намерите какви ли не съвети за по-качествен, по-продължителен сън, как да се събуждаме през нощта и т.н. избягването на кофеиновите напитки и храни е винаги начело на списъка.

 

Експерти в областта твърдят, че кофеинът не е чак толкова лош, въпреки ужасяващата му репутация. Той не само обостря вниманието, но може да бъде използван успешно и като средство за лечение на сънна апнея.


 

Разбира се, кофеинът има тонизиращ ефект и не бива да се прекалява с него, но умереното му използване не повлиява по никакъв начин добрия сън.

 

Друг често срещан съвет е, че редовните физически натоварвания, тренировки, разходки, йога, подобряват съня. Много хора обаче съобщават, че когато тренират късно след обяд и вечерта това се отразява негативно на съня им. Те заспиват по-трудно и/или спят неспокойно. Проучванията сочат, че вечерните тренировки не пречат на съня и това не е причина за прекратяването им, ако това е единственото време от деня, по което можем да тренираме.

 

Ползите от кратката дрямка след обяд са добре известни – тя освежава, намалява стреса и подобрява общото състояние и трудоспособност. Някои хора са направо обсебени от „дремочиното“ – не пият кафе, а подремват с надеждата, че ще се събудят пълни с енергия. Дори най-новата мода е появата на легла в офисите за кратка следобедна дрямка, която да ободрява служителите.

 

При някои хора такава кратка дрямка може да бъде изключително зареждаща и плодотворна. Тя не оказва влияние на нощния сън, а само "презарежда батериите" по средата на деня.

 

Кратките дремки при други хора може да са проблем. Ако страдате от безсъние, твърде вероятно е едно такова кратко спане да наруши нощния ви сън. В някои случаи хората се събуждат още по-изморени, изнервени и с главоболие с след една 15-минутна дрямка, която се оказва крайно недостатъчна.


Полезна или не е кратката дрямка, само вие можете да прецените за себе си.