Ако искате да се радвате на добър брак, то следва като семейство да си осигурите всички необходими условия за спокоен и пълноценен сън, твърдят учени, тъй като той е от особено значение за доброто самочувствие и настроение на нежната половинка и съответно хармонията у дома.


Проучване установява, че връзката може да пострада, ако дамите имат неспокойна нощ. Същото обаче не важи за мъжете.


Когато съпругите имат проблем със съня, вероятността от сутрешен спор с половинката е значително по-висока, казват екип изследователи. Но в семействата, в които съпругът страда от безсъние, няма сериозно увеличение на конфликтите между партньорите.Ефектите от недоспиването не са свързани с депресивни симптоми, пояснява Уенди Троксел, професор по психиатрия в Училището по медицина към Университета в Питсбърг.


Предишни проучвания констатират, че жените спят по-добре, ако се радват на стабилно присъствие на съпруг или партньор в леглото. Новото изследване е съсредоточено върху връзката между продължителността на съня и ежедневните семейни взаимодействия.


Учените изследват 35 здрави семейни двойки около 30-годишна възраст, за които няма данни за физически или психически проблеми. Движенията им нощно време са проследявани в продължение на 10 дни с помощта на актиграф - дигитално устройство, което автоматично отчита състоянието на сън. По този начин изследователите измерват латентността и продължителността на съня за конкретните нощи.


От своя страна двойките дават данни за състоянието на съпружеските взаимоотношения. Всеки един от участниците споделя кога се чувства оценен или подкрепен от половинката, както и в случаите, когато е критикуван или пренебрегнат.


Резултатите показват, че колкото повече време е отнело на жените да заспят, толкова по-вероятно е те и съпрузите им да имат проблем във взаимоотношенията си на следващия ден.


Изводите от изследването са, че проблемът с безсънието засяга и хората около нас и може да наруши баланса в добрите отношения с най-близките ни хора.


Резултатите от друго проучване, проведено от американски екперти, доказа, че между безсънието и преждевременната смъртност има тясна връзка. Корелацията между продължителността на съня и продължителността на живота се наблюдава само при мъжете, но не и при жените, констатират от Катедрата по медицина към университета в Пенсилвания.


Според изследователите, женският организъм е по-устойчив, понася по-леко безсънието и продължителността на живота на дамите остава незасегната.


Става ясно, че мъжете, страдащи от безсъние, имат 4 пъти по-голям риск от преждевременна смъртност, отколкото тези, които нямат проблеми със съня.