Несигурността за това какво ще се случи и постоянният поток от новини за нарастващите смъртни случаи и потвърдените проби на новия коронавирус SARS-CoV-2 могат лесно да доведат до развитието на тревожност. От своя страна тревожността и депресивните епизоди се отразяват върху качеството на съня, като най-често са налице инверсии – безсъние през нощта и изразена сънливост през деня.


От своя страна тези нарушения на цикъла сън-бодърстване водят след себе си влошаване на работоспособността, а паралелно с това представляват предпоставка за други заболявания – сърдечносъдови, ендокринни и други.


Да останем вкъщи е несъмнено мярка, с която значително да се редуцира разпространението на вируса, но лишаването от излагане на естествена светлина може да наруши фините механизми на биологичния ни часовник, чрез дисбаланс в синтеза на хормоните мелатонин и серотонин.В случай, че нямаме право да излизаме в градинки или паркове, то поне можем да държим завесите прибрани, за да допускаме максимално количество светлина. Освен това отварянето на прозорците и излизането навън на терасата за 10-15 минути също оказват ползотворен ефект за синтеза на серотонин.


Когато решим да се „отправим“ към леглото, препоръчително е това да не става заедно с работния компютър. Вместо това може да се възползваме от време да почетем книга или да послушаме музика.


Твърде честата консумация на кофеин-съдържащи напитки също трябва да бъде ограничена, особено в късните следобедни часове, тъй като е налице индивидуална чувствителност. При някои лица повлияването на съня от прием на кофеин е значително.


Физическата активност е друг важен фактор, който повлиява съня. Тренировката, няколко часа преди лягане оказва ползотворен ефект върху регулацията на режима сън-бодърстване, но е важно тя да не се провежда непосредствено преди сън, защото може да има точно обратния ефект.


Телефонът е друг фактор, който не трябва да бъде подценяван. Решавайки да се приспим със статии или някое видео, рискуваме да си подсигурим още часове на безсъние. Причината е, че често си осигуряваме допълнително часове, в които не можем да заспим. Освен това светлината от екрана повлиява пряко синтезата на мелатонин – хормонът, който има отношение към настъпване на съня.


Приемът на повече течности непосредствено преди лягане също е непрепоръчително, тъй като честото ставане през нощта ще доведе до допълнително разстройване на съня.