Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ голям процент от подрастващите не спят достатъчно.

 

При недостатъчен сън рисковете за подрастващите от влошаване на настроението, нарушаване на вниманието и контрола на импулсите, се повишават. Това установиха специалисти от Американската академия по педиатрия.


 

Заради ранното ставане, запълненото с извънкласни уроци ежедневие и масовата употреба на екранни устройства, подрастващите рядко отделят необходимите за доброто здраве часове сън.

 

Редица изследвания посочват, че около 6 от 10 ученика в основно училище спят по-малко от препоръчаните 9 до 12 часа сън на нощ, докато в гимназията около 7 от 10 ученика спят по-малко от препоръчаните 8 до 10 часа. Повече от един на всеки пет юноши страда от безсъние, характеризиращо се с проблеми със заспиването, поддържането на съня през цялата нощ или изпадането в пълноценен сън.

 

При навлизане в пубертет циркадният ритъм на тялото на подрастващите се изменя. Те започват да се събуждат и да заспиват няколко часа по-късно от нормалното до момента, освен това тяхното желание за сън се понижава.

 

Въпреки това поддържането на оптимално времетраене на съня и редуциране на влияещите върху него фактори е от голямо значение. Специалисти препоръчват постепенна промяна на вредните навици, влошаващи съня.

 

Малките и комфортни изменения биха могли да доведат до големи позитиви, например подсигуряването на подходяща за сън светлина, избягване на приема на кофеин преди лягане или консумацията на тежка храна.

 

Предприемането на големи и крайни промени трудно водят до дългосрочни позитиви, тъй като тийнейджърите рядко успяват да ги поддържат за по-голям период от време. Поради тази причина плавните изменения водят до по-голям успех.

 

Пример за постепенни промени е плавното понижаване на екранното време преди сън, изразяващо се в преминаване към пасивна употреба на устройствата. За пасивна употреба на екранни устройства се възприема гледането на предаване или филм, като е препоръчително той да бъде разтоварващ и неангажиращ. Под активна употреба на екранни устройства се разбира изпращането на съобщения в социалните мрежи или използването на видеоигри.

 

Светлината, която се излъчва от екранните устройства понижава освобождаването на мелатонин. Този хормон подпомага нормалния сън. Поради тази причина избягването на компютри, телефони и таблети преди сън е препоръчително. Друг начин за понижаване на вредните лъчи е използването на очила със специални стъкла, които ги блокират.

 

Външният прием на мелатонин с цел подобряване на съня сред подрастващи не се препоръчва заради необходимостта от допълнителна информация за влиянието му върху растежа и развитието, особено по време на пубертета. Поради тази причина прилагането на добавки за подобряване на съня сред подрастващи трябва да се извършва единствено след консултация с педиатър.

 

Референции:

https://www.nytimes.com/2023/05/08/well/family/teens-sleep-insomnia.html

https://www.cdc.gov/healthyschools/features/students-sleep.htm

https://publications.aap.org/aapnews/news/6630/AAP-endorses-new-recommendations-on-sleep-times?autologincheck=redirected

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164454/#:~:text=It%20is%20estimated%20that%20insomnia,as%2023.8%25%20%5B24%5D

https://publications.aap.org/pediatrics/article/134/3/642/74175/School-Start-Times-for-Adolescents?autologincheck=redirected