Ако събуждането сутрин е съпроводено с главоболие и ако дори и след почивката умората продължава, това може да е белег за сънна апнея. Друг типичен признак за състояние е хъркането.
 
То се характеризира с блокиране на горните дихателни пътища, прекъсване на въздушната струя към белите дробове, като по този начин организмът се лишава от кислород, докато човекът не се събуди и дишането започне отново. 
 
Единственият начин да се установи със сигурност дали даден човек страда от сънна апнея е като се проведе тест, който записва какво се случва по време на сън. Експертите твърдят, че има и някои признаци, по които можем да се ориентираме. Трите основни симптома са:
  • Силно, упорито хъркане;
  • Паузи в дишането, придружени с епизоди на задъхване;
  • Прекомерна сънливост през деня.
 
Не всеки, който хърка, страда от сънна апнея, но всеки, който е засегнат от състоянието – хърка. В случаите, когато хъркането е толкова силно, че може да събуди партньора, трябва да се потърси лекарски съвет.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Също като хъркането, другият много „крещящ“ знак за сънна апнея е събуждането през нощта, за да се поеме въздух. Той също най-често се забелязва от партньора. Страдащите от състоянието често се будят през нощта за по няколко секунди, за да си поемат въздух. Това може да се случи стотици пъти през нощта, обясняват експертите.
 
Ако човек няма партньор в леглото, който да обърне внимание, признак за сънна апнея може да бъде и главоболието още със събуждането сутрин, както и прекомерната сънливост през деня. Възможно е дори да се задреме по време на хранене или разговор. 
 
Сухота в устата при събуждане също може да бъде показател, тъй като страдащите често спят с отворена уста.