Ново проучване твърди, че жените, които спят на нощни лампи са по-склонни към натрупване на излишни килограми. То е първото подобно, което търси връзката между изкуственото осветление през нощта и влиянието му върху човешкото здраве. Резултатите показват, че спането на загасени лампи намалява риска от натрупване на излишни килограми.

 

Изследователският екип събира данни от 43 722 жени. Те са на възраст между 35 и 74 години без анамнеза за сърденосъдови заболявания, неврологични разстройства, не са работили на смени. По време на проучването е събрана информация дали жените спят в тъмна стая, на нощна лампа, светлина, която е извън стаята или на светлината от телевизора.


 

Учените събират информация за тегло, височина, обиколка на талията, ханша, както и измервания на индекса на телесната маса и информация за теглото в началото на проучването и в края на наблюдението, 5 години по-късно. С тази информация учените могат да сравнят увеличаването на телесната маса при жени, които спят на изкуствена светлина и същия критерий при жени, спящи на тъмно.

 

Резултатите варират в зависимост от степента на излагане на изкуствена светлина. Така например използването на малка нощна лампа не се свързва с повишаване на телесната маса. Докато жени, които спят на светната лампа или на пуснат телевизор са с до 17% по-склонни към напълняване.

 

Влиянието на светлината, която идва извън стаята съществува, но е много по-малко. За хората, които живеят в градска среда светлинното „замърсяване“ е нещо обичайно, улично осветление, неонови лампи и т.н. Те могат да потиснат нормалната синтеза на мелатонин (хормона на съня), но също да са причина за състояния като затлъстяването.

 

Хората са генетично приспособени към естествена среда, състояща се от слънчева светлина през деня и тъмнина през нощта. Излагането на изкуствена светлина през нощта може да промени хормоните и други биологични процеси по начин, който повишава риска от възникване на състояние като затлъстяването.

 

Има данни, че изкуствената светлина през нощта повлиява нормалния метаболизъм, което е основна причина за напълняване, но предстоят още изследвания за потвърждаване на твърденията.


Проучването е публикувано в научният журнал JAMA Internal Medicine.